Pokolgépes merénylet Nigériában – több tucatnyi halott

Több tucatnyian meghaltak egy kettős robbantásban csütörtökön a közép-nigériai Jos városában, ahol korábban már több merényletet elkövetett a Boko Haram iszlamista terrorszervezet.

 Az AP hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról adott hírt, hogy az első pokolgép egy utcai ételárusnál lépett működésbe, a második pedig nem messze egy forgalmas piacon, egy zsúfolt buszmegállóhoz közel robbant fel a város központjában.

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva legalább 32, az AFP francia hírügynökség a hatóságok nyomán 31 halálos áldozatról számolt be. Az AP húsz halottról tud. A merénylet az esti órákban történt, amikor már zártak a boltok, az emberek pedig az esti imához készülődtek.

Josban májusban egy súlyos merényletben mintegy 130 ember vesztette életét. Bár sem az akkori, sem a mostani robbantásokért nem vállalta senki a felelősséget, a hatóságok a Boko Haramot vádolták a terrorcselekménnyel.

A nigériai hatóságok ezzel párhuzamosan arról is beszámoltak csütörtökön, hogy a rendőrök az északi Kano városában egy kézitáskába rejtett pokolgépet találtak, amelyet biztonságban megsemmisítettek. Ugyanitt letartóztattak egy fiatal lányt, akinek robbanóanyagok voltak a testéhez erősítve.

A Boko Haram az utóbbi időben egyre gyakrabban használt fel iskolákból és falvakból elrabolt fiatal lányokat öngyilkos merényletek elkövetésére. Kanoban nemrég nagyjából száz ember halálát követelő támadás érte a legfőbb mecsetet, miután annak vezetője a Boko Harammal való szembeszállásra szólított fel.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta. A szervezet templomokat, iskolákat, illetve a radikális ideológiáját nem osztó mecseteket is gyakran vesz célba.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez