Magyar kereskedőház nyílt Botswanában

A Magyar Nemzeti Kereskedőház megnyitotta legújabb képviseleteit szerdán Gaborone-ban, Botswanában, csütörtökön pedig Pretoriában, a Dél-afrikai Köztársaságban, így összesen már négy afrikai piac nyílt meg a magyar exportőrök előtt.

 A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNK) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: Botswana a legmagasabb nemzetközi minősítéssel rendelkező szub-szaharai ország, a Magyar Nemzeti Kereskedőház ezért Gaborone-ban nyitotta meg külképviseletét.

Az afrikai ország 1966-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, amely akkor az egyik legszegényebb országnak számított a kontinensen, azóta azonban az egyik leggyorsabb gazdasági növekedést mutatja a világon. Tavaly 4,4 százalékkal emelkedett az afrikai ország GDP-je, az utóbbi időben pedig 30 százalékot meghaladóan emelkedett az import. Emellett rendkívül kedvezőek az adózási feltételek az afrikai országban.

A közlemény idézi Balogh Csabát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkárát, aki hangsúlyozta: a kormány külgazdasági stratégiájának kiemelt célja, hogy elősegítse a magyar gazdaság exporttevékenységének növelését, és 2018-ig a magyar export egyharmada az Európai Unión kívüli országokba irányuljon. A rendezvényen aláírták a botswanai-magyar együttműködési megállapodást, amelynek részeként a helyettes államtitkár 30 magyarországi ösztöndíjat ajánlott fel botswanai diákoknak.

A Dél-afrikai Köztársaság szintén fontos kereskedelmi partner, jelenleg az előkelő 6. helyet foglalja el az ország Európán kívüli kivitelében. A magyar exportot eddig döntően a gépek, szállítóeszközök, feldolgozott termékek és a különféle élelmiszerek jelentették, ugyanakkor számos egyéb iparágban is várhatóak együttműködések, megrendelések – ismertetik a közleményben.

Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a két újabb afrikai megnyitó során az MNK tájékoztatása szerint elmondta: Botswana üzletkezdési feltételei rendkívül kedvezőnek számítanak Afrikában. Elsősorban élelmiszeripari termékekre és feldolgozott termékekre, nyersanyagokra, gépekre van kereslet. Dél-Afrika szintén kiváló lehetőségekkel kecsegtet, a többi között a járműgyártás, az elektronika, az ICT, a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvosi eszközgyártás, a vízgazdálkodás – víztisztítás, az oktatás – szakképzés, az agrárgazdaság, az energetika, a környezetvédelem, az infrastruktúra és idegenforgalom területén valósulhatnak meg kölcsönösen előnyös üzletek.

Balogh Csaba helyettes államtitkár a Hungaricum Stipendium program keretében 100 ösztöndíjat ajánlott fel a Dél-afrikai Köztársaság diákjainak.

A közleményben kiemelik: a Magyar Nemzeti Kereskedőház célja, hogy tevékenységével új piacokat, új lehetőségeket nyisson meg a hazai kkv-k előtt, elősegítse, támogassa exporttevékenységüket, ezáltal pedig fokozza a gazdasági növekedést és a magasabb szintű foglalkoztatottságot.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez