Merénylet áldozata lett egy mozambiki alkotmányjogász

A francia származású Gilles Cistac-ot egy fővárosi kávézóban lőtték le ismeretlenek. A mozambiki ellenzéki szerint politikai indíttatású merénylet történt. A közismert alkotmányjogász és ügyvéd ugyanis támogatta azon ellenzéki törekvéseket, amelyek széleskörű autonómiát biztosítanának a különböző mozambiki tartományoknak, ami viszont a központi hatalom decentralizációját eredményezné.

A mozambiki kormány elítélte a közismert alkotmányjogász elleni merényletet, és jelezte, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb megtalálják és felelősségre vonják a gyilkosait.

A Maputo Központi Kórház igazgatója közben elmondta, hogy Cistac-ot rendkívül súlyos sérülésekkel szállították be hozzájuk, és több órán át küzdöttek az életéért, de hiába. Az alkotmányjogász végül a négyórás műtét után meghalt.

A merénylet elkövetéséért még senki sem vállalta a felelősséget, ezért csak találgatások vannak arról, hogy a népszerű francia származású jogásznak miért kellett meghalnia. A mozambiki ellenzék viszont úgy véli, hogy politikai indíttatású gyilkosságról van szó, mivel Cistac határozottan kiállt, és támogatta a Renamo azon törvényjavaslatait, amelyek széleskörű autonómiát biztosítanának a tartományoknak, ezzel csökkentve a központi vezetés hatalmát. Cistac ráadásul korábban többször is kijelentette, hogy az ellenzék elképzelései jogosak, és nem tekinthetők alkotmányellenesnek.

Gilles Cistac 1993 óta élt és dolgozott Mozambikban, és ugyanabban az évben kapta meg az állampolgárságot is. Korábban több kormány politikai tanácsadója volt, és számos miniszterrel ápolt bizalmas, illetve jó viszonyt. A francia származású jogász komoly népszerűségnek örvendett, az elmúlt években pedig egyetemen oktatott jogot és politológiát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez