Brazília stabilan halad – a lejtőn

A gyöngülő reál mellett a láthatatlan gazdasági növekedés és a kereskedelmi mérleg deficitje borzolja a brazilok kedélyét, de hogy magasabbra csapjanak a hullámok, sort kerítettek egy kis pénzügyminiszteri adok-kapokra is.

Negatív rekordot döntött a reál a hét elején Brazíliában. A dollárral szemben (2,9 reál) kedden volt a leggyengébb 2004 óta. Piaci elemzők szerint az ország gazdasága az idén zsugorodni fog, a kereskedelmi mérleg hiánya szintén szokatlanul nagynak ígérkezik. Joaquim Levy pénzügyminiszter a napjainkra kialakult helyzet egyik felelősét meg is nevezte: Guido Mantega, közvetlen elődje az elhibázott adópolitikával sokat ártott a brazil pénzügyeknek. A bírálat bírálatot szült, mivel a brazil elnök a regnáló pénzügyminisztert támadta az elhangzottakért.

A szópárbajtól függetlenül is kialakulóban van a politikai feszültség a latin-amerikai országban, különös tekintettel az állam kezében lévő Petrobras olajtársaság vesztegetés tevékenységére. A jegybank környezetéből kikerült adatokból is kitűnik, a gazdasági növekedés trendjét nagyítóval is nehéz észrevenni, hétfőn pedig a kereskedelmi tárca borzolta a kedélyeket a februári kereskedelmi hiányt – a 2,8 milliárd dollárt – bemutató statisztikai adatával, ez éppen a duplája az egy évvel korábbinak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez