Ismét mészárolt a Boko Haram, főként ártatlan gyerekeket

A véres incidens egy északkelet-nigériai faluban történt, ahol a radikális iszlamisták több tucat embert mészároltak le, köztük gyerekeket és nőket is – közölték a szemtanúk és helyi biztonsági források.

A halálos áldozatok számáról nincsenek megbízható információk. A helyiek és a szemtanúk legalább 68, míg a hatóságok 45 áldozatról számoltak be. A támadást még kedden hajtották végre a szélsőséges iszlamisták Najba falu ellen. A település Nigéria egyik legelhagyatottabb és legelmaradottabb vidékén található, a nagyobb városok és lakott területek több száz kilométerre vannak innen. Ezért csak két nappal később derült fény a brutális vérengzésre.

Túlélők azt mondták, hogy a Boko Haram harcosai hajnalban csaptak le, és válogatás nélkül lőttek, majd házról-házra jártak és felgyújtották az épületeket. Szemtanúk elmondták, hogy a radikális iszlamisták elsősorban a fiatal gyerekekre „vadásztak”, és szándékosan végezték ki őket.

Hasonló véres mészárlást hajtottak végre a Boko Haram harcosai Gwoza településen is csütörtökön. Gwoza már egy ideje a terroristák ellenőrzése, illetve megszállása alatt áll. Egy ottani lakos elmondta, hogy a terroristák egy helyi hitszónok házára csaptak le először, aki éppen a Koránból olvasott fel a gyerekeknek. A terroristák bekerítették a házat, majd tüzet nyitottak.  Egy másik szemtanú közben arról számolt be, hogy a Boko Haram fegyvereseinél új fegyverek voltak, és azért kezdtek a vérengzésbe, hogy kipróbálják azokat. Az áldozatok többsége itt is férfi volt.

A helyiek szerint a Boko Haram bosszúhadjáratot indított, miután a szomszédos országok katonai offenzívát indítottak ellene. Egyes beszámolók szerint a nigériai terroristák az utóbbi hetekben több falut lerohantak, és főként a súva arab népcsoport lakta településeket támadják. A súva arabok elszórtan élnek a térségben. Többségük a szomszédos Csádban lakik, ahol a hadsereg katonáinak döntő többsége is ehhez az etnikumhoz tartozik. Csád nemrég komoly erőket összpontosított a Boko Haram ellen, a csádi elnök pedig ígéretet tett arra, hogy megsemmisítik a terrorszervezetet és megölik a vezetőjét, ha az iszlamista harcosok nem teszik le azonnal a fegyvert.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez