Késelés a pályaudvaron – a rendőrök lelőtték az egyik tettest

Kilenc embert sebesített meg két késelő Kantonban, a pályaudvar előtti téren. A rendőrök az egyik támadót lelőtték, a másikat elfogták a délkelet kínai nagyvárosban.

Tavaly a délnyugat-kínai Kunming város pályaudvarán volt csoportos késelés: akkor 29 ember halt meg, és nagyon sokan megsebesültek. A hatóságok akkor az ujgur szeparatista szervezeteket vádolták az akció végrehajtásával. Azt állították: az iszlamista szervezet tagjai Vietnamba akartak menni vonattal, hogy onnan juthassanak el Afganisztánba vagy Pakisztánba, ahol az al-Kaidának ujgur dandárja is van. Kanton is délen van, és elvben onnan is lehet Vietnamba utazni. A pályaudvarok környékét nagyon szigorúan őrzi a fegyveres rendőrség. Kínában a közlekedési rendőrök nem hordanak fegyvert, de a rendőrség fegyveres alakulatai ellenőrzik a pályaudvarokat és a repülőtereket, különösen ilyenkor, amikor a nagy tavaszünnep miatt kínaiak százmillió kelnek útra. Hat hétig tart a tavaszünnep. Ezalatt mintegy 2,2 milliárd ember kel útra, hogy ellátogasson a szülőföldjére. A döntő többség vonattal utazik Kínában.

A pályaudvarokon ilyenkor ostromállapot van normális körülmények között is, hiszen ilyen hatalmas embertömeget nehéz kordában tartani. A késeléses akció és a gyors rendőri reakció Kantonban azt mutatja: a hatóságok alaposan felkészültek Kína legnagyobb ünnepére, a Holdújévre, és nem haboznak fegyvert használni akkor sem, ha nagy tömeg van a pályaudvaron, mint Kantonban. Ahol az egyik tettest lelőtték, a másikat pedig elfogták a kínai rendőrök.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez