Szabad a szervadományozás Kantonban

A kínai Kanton városának vezetése bejelentette, hogy néhány változtatást eszközölt a szervadományozási törvényben. Ezek lehetővé teszik, hogy a közvetlen családtagokon kívül mások is megkaphassák az elhunytak szerveit.

A törvénymódosítás rosszul érintette a lakosságot, ugyanis ha más is igényt tarthat az elhunytak szerveire, akkor például a munkatársak álmukban megölethetik őket – vélik. A törvény korábbi verziójának értelmében egy halottnak a testéről kizárólag a család rendelkezhetett. Az új törvény szerint viszont abban az esetben, ha az illető még életében nem jelölt ki név szerint senkit a családból, akinek a szerveit adományozni szeretné, a szervadományozási papírt viszont aláírta, akkor nem csak a család, de a barátok, más hozzátartozók, a  munkatársak vagy egyéb közösségek tagjai is igényt tarthatnak a szerveire.

Figyelembe véve, hogy a szervhiány állandó probléma szerte a világon, a változtatás sok olyan embernek segíthet, akik amúgy meghalnának szervelégtelenségben. A város vezetése azt is reméli, hogy a szervadományozás bővítése csökkentheti a feketepiacon történő szervkereskedelmet, mely elég elterjedt Kínában.

A kritikusok azonban nem feltétlenül értenek egyet az új törvénnyel, mondván, hogy ez éppen hogy új lendületet ad a szervkereskedelemnek, sőt mondhatni, hogy kormányzati kézben lévő szervkereskedelemhez vezet.

Az egyik emberi jogi ügyvéd úgy fogalmazott: „Ez borzasztó. Felháborító rablás. Minden esetben a család kell döntsön arról, hogy mi lesz az elhunyt testével, a kormánynak nincs joga beleszólni ebbe.”

Az ügyvédhez hasonlóan többen aggódnak amiatt, hogy ellenkező hatást fognak elérni a törvénymódosítással, az  egyre többeket fog ösztönözni a illegális szervkereskedelemre. Mindezek ellenére nem úgy fest, hogy a feketepiacnak szüksége lenne vérfrissítésre, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint átlagosan minden órában értékesítenek egy szervet a piacon.

Bármi is lesz a hatása a törvénynek, az biztos, hogy sok kínai, bár imád turistaként Kantonba utazni, egyre kevésbé  szeretne majd ott meghalni.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez