Rabruhában a tigriscsontcsempészek

17 ember áll bíróság előtt Kínában, mert az elmúlt évtizedek legnagyobb speciális csempészhálózatát alkották: tigriscsontot és elefántcsontot szállítottak Dél-Kínából Pekingbe és Tiencsinbe. Mindkét állat védett Kínában, a csontokkal való kereskedelem illegális.

Összesen 3,5 millió jüan értékben szállított tigriscsontokat a dél-kínai Kuanghszi-csuang tartományból Pekingbe és Tiencsinbe a csempészbanda. Ez amerikai dollárban több mint félmillió. Az elefántcsontot külföldről kapták és tovább szállították a kínai fővárosba, illetve annak kikötőjébe, Tiencsinbe. A hagyományos kínai orvoslás szerint mind a tigriscsont, mind pedig az elefántcsont jó hatással lehet különböző betegségek gyógyítására. Ide tartozik például az impotencia, de rák bizonyos típusai is. Az évezredes szokások miatt nagyon sokan hisznek a hagyományos kínai orvoslás erejében, és keresik a tigris, illetve elefántcsontot.

Peking viszont aláírta a nemzetközi egyezményeket, melyek tiltják a védett állatok levadászását, illetve a velük való kereskedelmet. Ennek ellenére sok csempészhálózat működik, mely elsősorban Afrikából hoz be értékes állatcsontokat. Ez a 17 tagú bűnbanda viszont nem ilyen volt: a hazai állatok csontjait terjesztette Kína északi részén, ahol nagy rá a kereslet.

A kínai törvények igen szigorúan büntetik a védett állatok legyilkolását, illetve a csontjaikkal való kereskedelmet. A csempészbanda működtetése akár halálbüntetést is vonhat maga után. Kérdés persze, hogy a hatalmas piacon okoz-e ez a per komoly fordulatot, hiszen akkora a kereslet tigrisporra, mely állítólag gyógyítja az impotenciát, hogy valószínűleg még nagyon sok csempészbanda teszi érte az életét a nagy kaszálás reményében. A rendőrség viszont büszkén jelentheti: elkapta az utóbbi évtizedek legnagyobb tigriscsont csempészbandáját Kínában, ahol milliók várják a csodás gyógyulást a tigrisportól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez