Feketelistára kerülnek a külföldön rentitenskedő kínaiak

Az elmúlt években számos olyan eset volt, amikor kínai turisták a viselkedésükkel felháborodást váltottak ki külföldön. Az érintett országok, sőt a kínai kormány is megpróbál ez ellen tenni, újabban feketelistával.

Egyiptomban egy fiatal kínai turista a luxori templom több mint 3 ezer éves falára írt kedves üzenetet. Thaiföldön egy nemzeti kincsnek számító templom mellékhelyiségének falán hagytak meglepetést a kínaiak, azóta nekik saját vécéjük van a helyen. Szintén Thaiföldön egy nő a reptéren, a váróban szárította fehérneműit. Ez csak néhány példa arra, hogy milyen kellemetlen dolgokat művelnek a kínai turisták a világban. A kelet-ázsiai régió országai nem először tesznek panaszt, vagy éppen óvintézkedést a kínai turistákat miatt, akiket egyébként még Hongkongban sem látnak szívesen, miután a helyiek és a szárazföldi kínaiak között heves vitát váltott ki, mikor egy turista az utcán pisiltette gyermekét.

A kínai turisták nem restek kinyitni a vészkijáratot az éppen induló repülőgépeken, és Japánban képesek szexuálisan zaklatni a járókelőket, mert azt gondolják: ez a normális az országban.

Eleinte a kínai kormány ezeket az eseteket úgy próbálta kezelni, hogy oktatókönyveket adott ki arról, hogyan szabad viselkedni külföldön. Most azonban a Kínai Állami Idegenforgalmi Hivatal (NTA) létrehozott egy feketelistát, azoknak a turistáknak a neveivel, akik a nyugalom megzavarására alkalmas módon járnak el utazásuk során. A neveket természetesen nyilvánosságra hozzák.

A hivatal szerint a listára azok kerülnek fel, akik „antiszociális módon viselkednek a tömegközlekedési eszközökön, kárt tesznek magán- vagy állami tulajdonban, nem tisztelik a helyi szokásokat, szabotálják a történelmi kiállításokat, vagy szerencsejátékot játszanak, illetve pornográf tevékenységet folytatnak”.

Az első két név Zhang Yané és Wang Shengé, akik megaláztak és forró levessel öntöttek le egy légiutas-kísérőt, majd azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a Thaiföldről Kínába tartó AirAsia-gépet. A harmadik pedig Zhou Yue-é, aki megpróbálta kinyitni a vészkijáratot egy indulni készülő repülőgépen. Ők 2017-ig biztosan a listán maradnak.

A névsort mind a nemzeti, mind a tartományi idegenforgalmi szervek kezelni fogják, de a vámtisztviselők, bankok, közlekedési hatóságok és a rendőrség számára is elérhető lesz. Az egyelőre nem világos, hogy ez vezet e bármilyen utazási tilalomhoz, vagy bírsághoz.

A szabályozás értelmében a többség 2 évig szerepel a feketelistán, de van olyan is, akinek neve 10 évre került fel. Li Wenchun például egy forradalmi katona fejére ülve fotóztatta magát, ami elég volt ahhoz, hogy nemzeti felháborodást váltson ki.

7427ea210acc16b4172018

A terv egyelőre korai szakaszában van, és az idegenforgalmi hatóság szerint eddig a nyilvános megszégyenítés  az egyetlen eredménye. A cél persze az, hogy idővel fejlődjön a rendszer, és a kínaiak tisztességesen viselkedjenek otthon és külföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez