A kanalakat a vendéglőben hagyjuk – Japán illemre tanítja a kínaiakat

Japán északi szigetének, Hokkaidónak a turisztikai hivatala átdolgozta a kínai utazóknak készült tájékoztató füzetet, miután többen arra panaszkodtak arra, hogy a kínaiaknak egyszerűen nincs józan eszük.

Többször írtunk már arról, hogy mennyi panasz érkezik ázsiai országokból a kínai turistákra, akik egyszerűen nem tudnak viselkedni külföldön. Thaiföldön van olyan látványosság és szálloda is, ahová már nem engednek be kínaiakat. Japánban szintén hasonló problémákkal küzdenek, így Hokkaidó is kiadott korábban egy füzetet arról, hogyan nem ildomos viselkedni turistaként.

Most ezt is felülírták, mert úgy tűnik nem volt elég részletes. Az új útmutató szinte mindenre kiterjed, kezdve a vásárlástól a szállodai viselkedésig – például arra is, hogyan kell használni a WC-t. Benne van még az is, hogy nem illik késni, nyilvánosan szellenteni vagy ellopni az evőeszközöket az étteremből.

egerherzjzukuzkuz Japan China Tourist Boom

Egy turisztikai szervezet tisztviselője azt mondja, hogy a szállodák örültek a füzetnek. Rendszeresen küzdenek ugyanis azzal, hogy a kínai turisták koszosak, rendetlenek, nem tisztelnek semmit és túl hangosak. Viszont ahogy egész Japánban, úgy Hokkaidón is egyre többen vannak.

A korábbi füzet címe „Józan ész, ha Hokkaidóra utazol” volt, és szinte úgy magyarázott, mintha kisgyerekeknek készült volna. Ha valamit nem szabad, vagy nem illik csinálni, ott egy nagy X látható.

A kiadvány tavaly augusztusban jött ki, de több szállodaigazgató arra panaszkodott, hogy a képek nem voltak elég egyértelműek, mert a kínaiak még ezeket az egyszerű ábrákat sem fogták fel. Bár az is lehet, hogy csak figyelmen kívül hagyták őket.

„A kínaiaknak egyszerűen nincs eszük, vagy modoruk” – mondta egy szállodaigazgató.

ehgwethrehfgh

Valóban nehéz felfognia mindezt egy japánnak, aki számára a szabály egy olyan dolog, amit mindenképp be kell tartani. Ezért feltételezik, hogy a kínaiak egyszerűen hülyék, és máshogy kell nekik magyarázni.

Most márciusban jelent meg az új változat „Utazói etikett Hokkaidón” címmel. Ebben már nincsenek X jelek, ehelyett egy útmutató elmagyarázza, milyen viselkedés helytelen.

A korábbi könyvben például nagy X jelölte, hogy nem szabad kicsomagolni egy terméket, mielőtt azt megveszik. Ez elfogadható Kínában, de Japánban bűncselekmény. Az új verzióban ez áll: „Japánban olyan termékeket kaphat, melyekben maximálisan megbízhat, így nincs szükség arra, hogy a vásárlás előtt kinyissa őket.”

tgwehrthrghf

Kínában ugyanis azért szokás fizetés előtt megnézni a doboz tartalmát, mert lehet, hogy hibás az áru, vagy épp hiányzik belőle valami. Ezt mi is tapasztalhattuk már a kínai termékeknél. Japánban azonban ez elképzelhetetlen.

A füzet most már elérhető angol nyelven is, nyilvános helyeken és szállodákban terjesztik. Ha kiváncsi rá, IDE kattintva megnézheti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez