Kínaiak vásárolnának az orosz gyémánttermelőből

Kínai cégek érdeklődnek az orosz gyémánttermelő Alrosa eladásra kerülő kisebbségi hányada iránt – közölte az orosz cég vezetője csütörtökön.

Andrej Zsarkov azután beszélt erről, hogy Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes, az orosz elnök távol-keleti megbízottja társaságában Kínában folytatott egyeztetést.

Az Alrosa elnöke azt mondta, hogy kötelezettséggel nem járó, inkább csak figyelemfelkeltő, úgynevezett non deal road show keretében mutatták be az orosz céget Kínában az érdeklődőknek. Az Alrosa vezetője nem tárta fel, hogy kikkel tárgyalt, de annak a véleményének adott hangot, hogy a gyémánttermelő kisebbségi részesedését több, de nem stratégiai befektető szerzi meg.

Vlagyimir Putyin orosz államfő januárban jelentette be, hogy állami részesedést adnak el az olajipari Rosznyefty és Basnyefty cégekből, a VTB bankból, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot kereskedelmi hajózási cégekből.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter április közepén már azt mondta, hogy az Alrosa orosz gyémánttermelő 10,9 százalékát még az idén értékesítik.

Az orosz kormány azért ad el állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, ezért csökkenteni kellett a kiadásokat.

Az Alrosa a világ legnagyobb gyémánttermelője a kibányászott gyémánt karátja alapján. A cég gyémánteladásból származó tavalyi bevétele 30 százalékkal, mintegy 3,4 milliárd dollárra esett, gyémánttermelése 38,3 millió karát volt. A cég azzal számol, hogy idei gyémánttermelése 37-39 millió karát lesz. A csökkenő termelés ellenére a bevétel várhatóan 3,5 milliárd dollárra nő.

Az Alrosa 2021-ig szóló fejlesztési tervei szerint a gyémánttermelést évi több mint 41 millió karátra futtatják fel.

Az Alrosa 44 százaléka állami tulajdonban van, 25 százaléka Jakutföldé (hivatalos nevén Szaha Köztársaság), 8 százaléka azé a járásé, ahol a bányák találhatóak, további 23 százalék a tőzsdén forog.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez