Veszélybe került a tarantula-vadászat Kambodzsában

Kambodzsa dzsungeleinek a mélyén, főleg a Svai Leur tartományban tevékenykednek a „tarantula-vadászok”. Körülbelül 15-20 centbe kerül egy elejtett madárpók, de sok helyi számára ez jelenti az egyetlen megélhetést.Néha az egész család ezzel foglalkozik és a legsikeresebb vadászok akár 100 pókot is begyűjthetnek. Azonban most komoly veszélyben került ez a tradíció.

A tarantulákkal gyakran találkozni a délkelet-ázsiai ország piacain, amit általában ételként, de nem ritka, hogy orvosságként árusítanak. A madárpókokat esznek Thaiföldön, Pápua Új-Guineában, India egyes részein, de még Venezuelában is, viszont sehol nem olyan mértékben és nem övezi őket olyan „csodálat”, mint Kambodzsában. Ennek azonban szomorú történelmi okai vannak: az 1970-es években, a Pol Pot rezsim-idején tomboló éhség alatt gyakorlatilag ez maradt az egyetlen komoly proteinforrás a lakosoknak.

Kambodzsában a Thai zebra tarantulák (Haplopelma albostriatum) vagy apinok, ahogy a khmer nyelven nevezik, a leggyakoribb madárpókfajta. Általában nappal vadásznak rájuk és a Svai Leur tartományon kívül még a kambodzsai-thai határ mentén és a Kampong Thom Provinciában élnek nagy számban. Leginkább úgy ejtik el a zsákmányt, hogy gázolajjal leöntik a pókok fészke körüli területet és a szag előcsalja az apinokat, s így könnyebb elfogni őket.

Annak ellenére, hogy az apin csípései nem halálosak, korántsem számít veszélytelen vállalkozásnak a begyűjtésük. A pókok fészkei között gyakran bújnak meg mérges skorpiók és kígyók is, amelyek könnyen végezhetnek a vadászókkal. Más veszély is leselkedik a vadászokra: a Vörös Khmerek számos csapdát és aknát hagytak hátra, például az ENSZ-becslése szerint kb. 4-5 millió közé tehető a fel nem robbant robbanószerek száma.

A helyi népszokás úgy tartja, hogy a tarantula gyógyítja az ízületi-, hát- és légzésbeli problémákat, növeli a férfiak szexuális teljesítményét és a nőket pedig megszépíti. Ezenfelül a legbizarrabb felhasználási módja, hogy a családok gyakran „háziállatként” tartják őket otthon, a kambodzsai gyerek pedig úgy játszanak velük, mint a kutyákkal és macskákkal, de előtte azért kiveszik a pókok fogait.

Azonban a tarantula-vadászat tradíciója komoly veszélybe került, mert egyre nagyobb méreteket ölt Kambodzsában a fák kivágása, ami kihat a madárpókok populációjára is. 1973-ban a délkelet-ázsiai ország területének 72 százalékát még dzsungel borította, de mára már 50 százalék alá csökkent ez az arány. A kivágott fák helyére általában termőföldet létesítenek, de emiatt hetente százával pusztulnak el az apinok fészkei.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez