Csecsen terroristák ölték meg Nyemcovot?

Öt embert állítanak bíróság elé azzal a váddal, hogy meggyilkolták Oroszország egykori miniszterelnök-helyettesét, az ellenzék egyik vezetőjét február 27-én Moszkvában a Kreml árnyékában.

A legérdekesebb az, hogy a csoport vezetője Csecsenföld egykor szépen dekorált magasrangú rendőrtisztje. Zaur Dadajev kilépett a rendőri szolgálatból. Miért ölték meg Borisz Nyemcovot? Mert a Charlie Hebdo ügyében a francia szatirikus lap védelmére kelt. A Charlie Hebdo karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, és ezért terroristák vérfürdőt rendeztek a szerkesztőségben Párizsban. Nyemcov az élére állt annak a mozgalomnak, mely szolidaritást vállat a Charlie Hebdo-val. A moszkvai ügyészség szerint ez háborította fel annyira az egykori rendőrtisztet, hogy a társaival együtt elhatározták és végrehajtották a Nyemcov elleni merényletet február végén.
Kadirov, Csecsenföld ura úgy jellemezte a csoport vezetőjét, hogy “jó orosz hazafi” és “mélységesen hívő muzulmán”. Ezenkívül pedig “kiváló rendőr volt, aki ismeretlen okból lépett ki a szolgálatból”. Putyin elnök a Csecsenföld pacifikálása révén alapozta meg a hatalmát, de a helyzet ma sem nyugodt a Kaukázusban. Nemrég nyilatkozott arról Nyikolaj Patrusev, az Orosz Honvédelmi Tanács titkára, hogy az iszlamista erők a Kaukázusban kapcsolatot kerestek és találtak az Iszlám állammal, mely Szíria és Irak egyes részein működik. Az önjelölt kalifa katonái között sok orosz állampolgár is harcol.
Nyemcovnak az utóbbi időben nem volt jelentős befolyása Oroszország politikai életére, de jó kapcsolatokat ápolt a nyugati hatalmak nagykövetségeivel Moszkvában. Halála előtt azt ígérte, hogy fontos leleplező dokumentumokat hoz nyilvánosságra az orosz fegyveres erők ukrajnai szerepléséről. Ukrajnában csecsenek a front mindkét oldalán harcolnak: Kadirov hívei az orosz szakadárok oldalán, Putyin ellenfelei pedig az ukrán hadsereg oldalán.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez