Postabörze a kínai utcákon

Amikor a postától várunk csomagot, vagy éppen ott adunk fel egyet, mindig jelen van a bizonytalanság, hogy biztosan megérkezik-e a címzetthez. Ez persze igaz az online rendelésekre is. Kínában van helyük a gazdátlan pakkoknak.

Elgondolkozott már azon, hogy vajon mi történik azokkal a csomagokkal, amelyek sosem jutnak el végül a címzetthez? Nos, a legszerencsétlenebb esetben elpasszolják őket az utcán. Nemrégiben a kínai közösségi hálón, a Weibo-n megjelent képekből kiderült: rengeteg postai küldemény az utcán köt ki, ahol potom pénzért meg lehet vásárolni őket. Bár a dolog zsákbamacska, akár értékes termékek is üthetik a szerencsés vásárlók markát.

Az Epoch Times szerint a legtöbb csomagot az Egyesült Államokba, Oroszországba és Ukrajnába címezték, és Pekingben adták fel. Azok a küldemények, amelyeket nem tudtak kézbesíteni, majd visszaküldtek, kb. 10 jüanért ( 450 forintért) kelnek el Hebei prefektúra utcáin.

mail-2

A most megjelent képek szerint a legtöbb csomagot tavaly novemberben és decemberben adták fel, amiből feltételezik, hogy rengeteg karácsonyi ajándék nem jutott el a címzetthez. Nos, ha már a címzett nem kapta meg, valaki más boldog lehet a csomag tartalmától Kínában.

A helyszínt egyébként a China Post is felkereste, hogy megerősítse az ügyről lábra kapott értesüléseket. Mivel a kézbesítetlen csomagok értékesítése illegális Kínában, valószínűleg vizsgálat indul. A kínai törvények értelmében a kézbesítetlen postát, mely nem kerül vissza a feladóhoz, 6 hónapig kell tárolni.

mail-6

Sok internetező szerint egyébként alapvetően nem az a probléma, hogy a kézbesítetlen csomagok más gazdára találnak, hanem hogy vadidegenek kezébe kerülnek a címek, minden személyes adattal együtt. Sokan – teljes joggal – tartanak a személyazonosság-lopástól is.

A dolog mindazonáltal nem annyira botrányos, mint a postások, akik ajándékokat, sőt pénzt nyúlnak le. Ha innen nézzük, talán érthető, hogy a kutyák miért is nem bírják a postásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez