Venezuela válaszol: rendkívüli hatalommal ruházták fel Madurót

A venezuelai törvényhozás kilenc hónapra rendkívüli hatalommal ruházta fel Nicolás Maduro államfőt, hogy a törvényhozás jóváhagyása nélkül, rendeleti úton kormányozva reagálhasson – a hivatalos venezuelai megfogalmazás szerint –az Egyesült Államok kormányának imperialista agressziójára.

Az intézkedésre egy héttel az után kerül sor, hogy Washington szankciókat léptetett életbe magas rangú venezuelai tisztviselők ellen, akik a Fehér Ház szerint az USA nemzet- és pénzügyi biztonságát fenyegetik.

„Itt a pillanat, hogy döntsünk. A hazával vagy a hazaárulókkal vagyunk?”

-mondta Diosdado Cabello a törvényhozás elnöke, amikor átadta Madurónak a speciális jogkörökről rendelkező dokumentumot.

A venezuelai alkotmány szerint a most alkalmazott – úgynevezett „Ley Habilitante” – egy olyan jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy rendkívüli helyzetekben az államfő rövidített adminisztrációs eljárás útján adjon megfelelő, hatékony és gyors válaszlépéseket. Maduro egyébként immár másodszor nyúl ehhez az amúgy alkotmányos eszközhöz, amelyet a baloldali többségű törvényhozás ismét megszavazott. 2013-ban, amikor az államfő először igényelte a Ley Habilitante alkalmazását a parlamenttől, mintegy 40 jogszabály került elfogadásra, amelyek a nagyvállalatok nyereségét és az élelmiszerek elosztásának központosítását szabályozták.

Jelen esetben Maduro egy sor nemzetbiztonsági, közigazgatási és büntetőjogi intézkedés, az állam szuverenitásának biztosítása, az emberi jogok védelme, a demokratikus alapelvek, valamint a latin-amerikai és karibi térséggel ápolt partnerségi kapcsolatok biztosítása érdekében folyamodott a törvényhozáshoz hogy a Ley Habilitantét alkalmazva szélesebb jogkörrel ruházza fel.

Természetesen a venezuelai ellenzék gyökeresen más okokat sejt a lépés mögött. Az emberi jogok védelmével foglalkozó Control Ciudadano civilszervezet munkatársa, Rocío San Miguel a BBC Mundónak elmondta, hogy komoly a veszélye annak, hogy kibővített jogkörét Maduro a belső ellenzék letörésére alkalmazza. Megint más ellenzéki hangok szerint az USA-val folytatott diplomáciai kardcsörtetés, illetve a Ley Habilitante alkalmazása pusztán arra szolgál, hogy elterelje a közvélemény figyelmét az országot sújtó komoly gazdasági és szociális problémákról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez