Demokratizálódás Tajvanon – előadás Budapesten

Wen Lung Tao , a budapesti Tajpej Képviseleti Iroda vezetője Demokratizálódás Tajvanon címmel tartott előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az eseményt a Pázmány East Asia Club Hungary – PEACH – rendezte.

A szigetország magyarországi “nagykövete” ismertette a Kínai Köztársaság történetét. Az 1912. január elsején alakult, és akkor még a kontinentális Kínát, illetve Külső-Mongóliát is magába foglaló köztársaság 1949-ben, a polgárháborúban területe nagy részét elveszítette, és azóta csak Tajvan szigete és több másik kisebb sziget az övé. Az ország azóta halad a demokratizálódás útján, melynek 3 része van: intézményi, gazdasági és kulturális demokratizálódás. Az elsőre példa, hogy 1996 óta általános demokratikus elnökválasztás van, és a pártokat megalakulásukkor csak be kell jelenteni – emiatt nagyon sok politikai formáció van az országban, köztük a Tajvani Kommunista Párt. A piacgazdaság és a földreform bizonyítják a többi közt a gazdaságban végbement változásokat. A kultúra terén is egyre nyitottabb Tajvan, folyamatosan részt vesz a világ kulturális forgatagában.

Kérdésekre válaszolva a képviselet vezetője elmondta, hogy véleménye szerint a 60 év “különélés” és a nagyon eltérő fejlődési irányok miatt nem lát lehetőséget az egyesülésre a Kínai Népköztársasággal. Annak ellenére sem, hogy a kapcsolatok minden területen nagyon intenzívek: rengeteg a légi járat, egyre több kínai diák vesz részt posztgraduális képzésen Tajvanon, virágzik a turizmus, és továbbra is Kína Tajvan első számú gazdasági partnere. (A Kínai Népköztársaság egyik tartományának tekinti Tajvant, míg a Kínai Köztársaság önálló államnak tekinti saját magát – a szerk.)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez