A CIA egyik legjobb partnere a terrorizmus ellen a szudáni titkosszolgálat

Konferenciát tartottak Kartúmban az afrikai titkosszolgálatok a terrorizmus elleni közös harcról. Szudánt amerikai szankciók sújtják ugyan, de titkosszolgálata remekül együttműködik a CIA-val…

Oszama bin Laden Szudánban élt, mielőtt Afganisztánba költözött volna. Szeptember 11-e után ennek ellenére, vagy éppen emiatt kiváló együttműködés alakult ki a CIA és a szudáni titkosszolgálat, a Niss között. A szudáni hírszerzés igen sok hasznos információt adott Amerikának, és Omar Al Basir elnök most benyújtotta a számlát. Az államfő 1989-ben került hatalomra katonai puccsal. Azóta rossz a kapcsolat Szudán és a Nyugat között. De Franciaországnak Szudánban sikerült elfognia Carlost, a szélsőbaloldali terroristát, aki francia rendőröket ölt meg Párizsban. Oszama bin Laden szervezete, az Al Kaida Szudánban alakult meg, így a szudáni titkosszolgálatnak igen sok hasznos információja volt vele kapcsolatban. Ezeket meg is osztotta a CIA-val, de cserébe nem kapott túlságosan sokat. Omar Al Basir elnököt elítélte a hágai nemzetközi bíróság, és Szudánt gazdasági szankciók sújtják.

Márpedig Szudánnak nyugati, mindenekelőtt amerikai pénzre van szüksége, miután bevételei jó részét elveszítette, mert az olajkutak nagy része a függetlenné vált Dél-Szudán területén maradt. Ezért Omar Al Basir elnök kiadta a jelszót: irány Amerika! Februárban Szudánban járt Steven Feldstein amerikai államtitkár-helyettes. Ezt követően enyhültek a szankciók: ma már Szudán importálhat I Phone-t és I padet. De ez még kevés: Szudán pénzt akar azokért a hasznos információkért cserébe, melyeket a CIA-nak ad a terrorizmus elleni háborúban. A kartúmi konferencián a szankciók ellen érveltek, mondván: azok páriasorban tartják Afrikát. Arról diszkréten megfeledkeztek, hogy a darfúri népirtás miatt ítélte el a hágai nemzetközi bíróság Omar Al Basir szudáni elnököt. Felülírja-e a terrorizmus elleni háború az emberi jogok brutális megsértését? Erről kell döntenie Obama elnöknek, ha a CIA továbbra is igényt tart a terrorizmus ügyeiben általában igen tájékozott szudáni Niss információira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez