Megható Facebook-dráma egy orosz nénivel és a világhírű énekessel

Ahogy Andy Warhol mondta, 15 perc hírnév mindenkinek jár. Még egy fejkendős topis orosz nyugdíjasnak is, aki semmi különöset nem csinált, csak leélte az életét Moszkvában, és történetesen úgy énekel, mint Edit Piaf.

A történet az orosz főváros Puskin metróállomásán kezdődött a múlt héten, ahol a Kommerszant újságírója, Alekszandr Csernyik észrevett egy nénit az újságosbódé előtt, ahogy hosszan nézi az egyik lapot. Először azt gondolta, hogy a szemmel láthatóan kisnyugdíjas asszony azt számolja, megengedheti-e magának az újságot. A férfi megkérdezte, megveheti-e neki, amit a néni visszautasított. Szóba elegyedtek.

A nénit Lidia Ivanovnának hívják, 73 éves, és azért nézte olyan erősen az újságot, mert a kedvenc énekese, a francia-örmény Charles Aznavour volt a borítón. Kiderült, Lida néni nem akárhogy tud énekelni és a francia kiejtése is nagyon jó. Húszévesen ugyanis követte a divatot, és sokakkal együtt a könyvtárba járt külföldi zenét hallgatni. Végül úgy váltak el, hogy az újságíró megadta neki a telefonszámát, és egy újabb felvétel reményében kérte, hívja fel.

A rövid kalandot és az éneklést Csernyik megosztotta Facebook oldalán, amire sűrűn érkeztek a like-ok. A hír eljutott egészen a kedvenc zenészig, és a 90 éves Aznavour videóüzenetben meghívta Lida nénit a következő moszkvai koncertjére, április 22-re, valamint lejjebb vitte a jegyárakat, hogy a szegények is elmehessenek.

Bár nagyon akart, Csernyik nem tudott segíteni, hiszen Lida néninek nincs telefonja. És hogyan is lehetne anélkül megtalálni a hatalmas Moszkvában? De mivel a csodák azért vannak, hogy megtörténjenek, ebben a történetben is összefutottak a szálak. Alig egy napon belül a Barev Today örmény hírportálról kiderült, hogy már ők is találkoztak Lida nénivel és rajtuk keresztül újra Csernyik is.

Másodszor már éjfélig beszélgettek egy McDonaldsban, Lida néni elmesélte az életét. Apja és testvére meghalt a II. világháborúban, férjhez ment, majd elvált, és könyvelőként dolgozott. Jelenleg unokájával, annak férjével és gyermekével él egy apró lakásban, és hogy ne zavarja a kis családot, napközben a városban csavarog. Amikor Csernyik átadta Aznavour meghívását, határozottan nemet mondott:

„Nem vagyok egészséges, sokat fáj a fejem, hogy tudnék olyan hosszú ideig ott ülni? Ráadásul körülöttem mindenki szépen fel volna öltözve, nekem meg semmi olyan ruhám nincs. Azt kérdezgetnék, mit keres itt ez a fogatlan öregasszony?”

Csernyik reméli, sikerül meggyőznie Lida nénit, menjen el a koncertre. Facebook adatlapjára pedig kiírta:

„Egész életében dolgozott, sosem hagyta el Moszkvát, csak élt és énekelt – egy egyszerű ember. Pedig látjuk, milyen váratlan csoda történhet velünk. Egy világhírű francia énekes találkozni akar egy moszkvai kendős nagymamával. Hát ilyenek történnek a mi városunkban.”

Kép: Charles Aznavour (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez