Ilyen is ritkán van – árvíz a sivatagban

A chilei Atacama sivatagban alig néhány óra alatt az éves csapadék-átlag több mint tízszeresét meghaladó esőzések nyomán négyen meghaltak és 19 személyt eltűntként tartanak nyilván a helyi hatóságok.

Az ország északi régióiban az évek óta száraz folyók a heves esőzések miatt kiléptek medrükből és több települést is elsodortak. A chilei belügyminisztérium hivatalos nyilatkozatában ez idáig négy halottról és 19 eltűnt személyről adott hírt.

A chilei belügyminiszter, Rodrigo Peñailillo a sajtónak elmondta, hogy a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék az elmúlt nyolcvan évben nem látott özönvizet okozott az Atacama sivatag térségében, amelyet az elmúlt hónapokban kemény szárazság sújtott.

Az néhány órás heves esőzéseket követően Chañaral, El Salado, Diego de Almagro és Tierra Amarilla településeit és Copiapó város utcáit elöntő árvíz valóságos folyókká változtatta az utcákat, amelyek mindent elsodortak, ami az útjukba került.

A helyi források szerint a térség a cunami sújtotta Délkelet-Ázsiához hasonló képet mutatott, mivel az áradások elől menekülő lakosság a környék magasabban fekvő pontjain, illetve a háztetőkön keresett menedéket.

Az áradások miatt járhatatlanná váltak a közutak és megszakadt a telefonkapcsolat is – az ítéletidő számos település t teljesen elzárt a külvilágtól, ami nagyban nehezítette a bajba jutott helyiek mentését. A csütörtöki nap folyamán a hatóságok 15 helikopter bevetésével evakuálták a lakosságot. Antofagasta városában a katasztrófára való tekintettel szükségállapotot és kijárási tilalmat vezetett be és jelenleg a hadsereg tartja fent a rendet a városban.

Az özönvíz sújtotta térségben az iskolákban és egyéb oktatási intézményekben rendeztek be szükségszállásokat, a repülőterek csak több órás késéssel fogadnak és indítanak járatok és több ezren maradtak ivóvíz és elektromos áram nélkül.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez