Gyakrabban okoz halált az ebola a gyerekeknél

Egy új tanulmány megállapításai szerint az ebolavírus gyakrabban okoz halált a gyerekeknél, mint a felnőtteknél..

A kutatók kimutatták, hogy Guineában, Libériában és Sierra Leonéban a vélhetően ebolafertőzött, egy év alatti csecsemők 90 százaléka meghalt, a felnőttek közt az arány mintegy 65 százalék – idézte a BBC a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban megjelent tanulmányt.

Általában kevésbé valószínű, hogy a gyerekek elkapják a vírust, ám a tudósok arra intenek, szükség van a felnőttekétől eltérő, szakszerű ápolásukra. Az ebolavírus eddig több mint tízezer ember halálát okozta a járvány kitörése óta Nyugat-Afrika legsúlyosabban érintett három országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Az áldozatok többsége felnőtt, minden ötödik azonban 15 év alatti gyerek.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az országok egészségügyi minisztériumai adatainak elemzésével kimutatták, hogy az ebola másképp hat a különböző életkorú csoportokra. Az adatok szerint a járvány kitörése óta az öt év alatti, igazoltan vagy nagy valószínűséggel ebolafertőzött gyerekek mintegy 80 százaléka meghalt. A betegség gyorsabb lefolyású volt náluk: 72 órával korábban mutatták tüneteit, mint a legtöbb fertőzött felnőtt.

“Különösen fontos, hogy a legkisebbeket gyorsan elkezdjék kezelni. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő ellátást kapják-e” – hangsúlyozta Christl Donnelly, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Az öt év alattiakkal ellentétben a nagyobb, 10-15 éves gyerekek halálozási aránya alacsonyabb, mint a felnőtteké – utalt rá a tanulmány.

A szakemberek szerint további kutatás szükséges, hogy felderítsék a különbségek valószínű okait. Úgy vélik, a csecsemők érzékenyebbek – többek közt – a folyadékvesztésre, így gyorsabban van szükségük infúziós pótlásra.Jóváhagyott, speciálisan ebola elleni gyógyszer továbbra sincs, jelenleg többféle oltóanyag klinikai tesztjei folynak.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez