Folyik a szavazás – sokan azt se tudják, mit kell csinálni az urnánál

Elnököt választanak Afrika legnépesebb országában, ahol több millió ember vár arra, hogy leadhassa szavazatát. Több helyen komoly fennakadások után sikerült megnyitni a szavazóhelységeket és elkezdeni a szavazást. A kedélyeket csak borzolja, hogy a fokozott biztonsági intézkedések ellenére több helyen is halálos kimenetelű merényletekre került sor. Elemzők rendkívül szoros és izgalmas versenyre számítanak.

Milliók állnak sorban Nigériaszerte, hogy leadhassák szavazatukat az általuk támogatott elnökjelöltre. A választás két legesélyesebb indulója a jelenleg hatalmon lévő Goodluck Jonathan elnök, aki főként a keresztény déliek szavazataira számíthat. Első számú kihívója Muhammadu Buhari nyugalmazott tábornok pedig a muszlim északiak támogatását élvezi. Az elnökválasztást kiemelt nemzetközi figyelem kíséri, mivel Nigéria az afrikai kontinens egyik vezető országa és olajbevételeinek köszönhetően a világ 21. legnagyobb gazdaságával rendelkezik.

A szavazás több helyen komoly fennakadásokkal és késésekkel vette kezdetét, ami elsősorban a biometrikus azonosító rendszerek beüzemelése váltott ki. A szavazóknak ugyanis először ujjlenyomatukkal kell regisztrálniuk és csak ezt követően adhatják le szavazatukat. A leolvasó készülékek azonban több helyen nem működtek, ezért órákig kell várni ahhoz, hogy elkezdődjön a szavazás. Goodluck Jonathan elnöknek például több mint 20 percet kellett várnia ahhoz, hogy regisztráljon a szavazásra – jelentette a BBC.

Komoly fennakadások voltak Észak-Nigéria egyik legnagyobb városában, Kanóban is, ahol a szavazáshoz szükséges nyomtatványok csak órákkal a szavazóhelységek megnyitása után érkeztek meg. A nigériai fővárosban hatalmas kígyózó sorok alakultak ki, ahol a nők és férfiak csak külön szavazhatnak. A voksolást több helyen az is hátráltatja, hogy a szavazók egy részének fogalmuk sincs, mit kell csinálni, miután sorra kerültek. A választási biztosság ezért nyugalomra szólította a lakosságot.

Országszerte fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben és a nigériai hatóságok pár nappal a szavazás előtt az ország szárazföldi és tengeri határait is lezárták. A komoly rendőri jelenlét és a biztonsági intézkedések ellenére azonban több helyen is halálos kimenetelű merényletekre és támadásokra került sor. A BBC információi szerint legkevesebb 13 ember halt meg azóta, hogy elkezdődött a szavazás az országban.

A legsúlyosabb merényletek Nigéria északkeleti részén történtek, ahol a kormányerők hónapok óta küzdenek a radikális iszlamista terroristák ellen. Gombe és Yobe államban két településén ismeretlen fegyveresek támadták rá a szavazókra és mind két helyen legalább három emberrel végeztek. A helyi rendőrség szerint a Boko Haram terroristák követték el a támadást. Nigéria keleti részében fekvő Enugu településen pedig egy bombát robbantottak fel ismeretlenek egy általános iskolában még mielőtt a szavazóhelyiségek megnyitottak volna. Nem sokkal később azonban egy második bomba is felrobbant a közelben. A helyi rendőrségi szóvivő elmondta, hogy szerencsére halálos áldozatai nem voltak a merényletnek, de több ember súlyosan megsérült a detonációkban. Az ország délkeleti részén is robbantottak, de egyelőre még nem tudni, hogy voltak-e áldozatai a támadásnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez