Az oroszok helyett Amerikától kér katonai segítséget Türkmenisztán

Amerikai katonai segítséget kért az ázsiai ország, ugyanis az afgán határvonal mentén komoly problémákkal küszködnek.

Az Egyesült Államok  Hadereje  Központi Parancsnokságának (Central Command – CENTCOM) feje, Lloyd Austin tábornok beszélt a Kongresszusnak a közép-ázsiai helyzetről. Az összefoglaló legégetőbb kérdése a Türkmenisztán és Afganisztán közötti határvonal problémája volt.

Austin elmondta, hogy az ország vezetése konkrét kérésekkel fordult az Egyesült Államokhoz, annak ellenére, hogy a konkrét katonai beavatkozást nem engedhetik meg maguknak diplomáciai okokból kifolyólag. Katonai felszerelést és technológiai segítséget kértek, hogy biztosítani tudják a problémás afgán határvonalat. Austin arra azonban nem tért ki, hogy pontosan milyen felszerelésről is lenne szó.

Az elmúlt időszakban egyre aggasztóbb az Iszlám Állam aktivitása a térségben, például Afganisztán északi részén, ahol az ország Türkmenisztánnal határos. Mindeközben Oroszország próbál nyomást gyakorolni Türkmenisztánra, hogy az elfogadjon tőle katonai segítséget.

Végül kitért arra, hogy az Egyesült Államok és Üzbegisztán katonai és diplomáciai kapcsolata egyre szorosabb, felhozva példának azt a 300 páncélozott járművet, mellyel most segítik az üzbégeket. Amerikai segítséggel pedig felkészülten háríthatják el az országot fenyegető erőket.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez