Helyenként véres, másutt békés, olykor döcögős a választás Nigériában

A hatóságok közlése szerint negyvenegy embert, köztük egy képviselőt öltek meg és a választásra jogosultak sokaságát tartották távol a szavazástól megfélemlítéssel a Boko Haram fegyveresei Nigériában.

A terrortámadások Nigéria északkeleti részén történtek, holott a hadsereg pénteken bejelentette, hogy megtisztította az iszlamistáktól a térség minden nagyvárosát.

A demokráciát ártalmas és korrupt nyugati szemétnek tartó szélsőségesek lerohanták a Borno állambeli Miringa városát, lakóházakat gyújtottak fel, majd tüzet nyitottak a menekülőkre. A településen 25 ember életét oltották ki – mondta Kasim Settima bornói kormányzó. Tizennégy emberrel végeztek a szélsőségesek egy Gombe állambeli településen, megöltek egy helyi képviselőt is.

Más településeken is történtek véres terrortámadások, néhol pedig a szélsőségesek a levegőbe lövöldöztek, hogy megfélemlítsék a helybélieket, és meghiúsítsák a szavazást.

A Boko Haram terrortámadásai ellenére Afrika legnépesebb, csaknem tíz magyarországnyi területű országában milliók mentek el szavazni az elnök- és parlamenti választáson. Egyes körzetekben technikai problémák miatt meghosszabbították a szavazást, így vasárnap is folytatódik a választás.

Elemzők szerint Nigéria történetének legszorosabb választási eredménye várható,  nehéz megjósolni, hogy Goodluck Jonathan jelenlegi elnök vagy legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari győz. Előbbit elsősorban a keresztények, utóbbit pedig a muzulmának támogatják.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választást, de a Boko Harammal való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez