Újabb bloggert szúrtak le Bangladesben a hideg fejjel gyilkoló fanatikusok

Nagy konyhakéssel halálosan megsebesítették a 27 éves Washiqur Rahmant Daccaban néhány méterre a lakásától. Korábban egy amerikai állampolgárságot szerzett bangladesi bloggert bozótvágó késsel öltek meg az iszlamista fanatikusok Dakkában.

Gonosz kiskacsa álnéven írt a most leszúrt blogger, aki hevesen bírálta az iszlamista fanatizmust. A több mint 160 milliós Banglades lakosságának több mint 90% muzulmán. A többség nem fanatikus, de vannak iszlamista szervezetek, melyek rendszeresen halállal fenyegetik meg azokat, akik bírálják a sariat, Mohamed próféta szigorú törvényét.

Avijit Roy volt a szabadgondolkodó mozgalom vezetője Bangladesben. Az állandó zaklatás miatt 15 éve az Egyesült Államokba költözött. Ott Atlantában élt, de gyakran hazalátogatott Bangladesbe. Egy ilyen alkalommal támadt rá és feleségére az utcán fanatikus muzulmánok egy csoportja. Őt bozótvágó késsel megölték, felesége súlyos sérülésekkel került kórházba. A feltételezett gyilkost néhány nappal később elfogták.

Most a helyszínen sikerült elfogni két támadót, akik végeztek a szabadgondolkodó bloggerrel. A vallási fanatizmus különösen veszélyes lehet ebben a koldusszegény országban, ahol az emberek többsége a létminimum alatt él.

Korábban Banglades Pakisztán része volt, és az iszlamista szervezeteknek most is vannak kapcsolataik az ottani tálibokkal és más fanatikus csoportokkal. A szabadgondolkodó bloggerek szisztematikus legyilkolása azt mutatja, hogy a fanatikus iszlamista szervezetek forgatókönyv szerint dolgoznak, és igyekeznek mindenkit megfélemlíteni, aki szembe mer velük szállni Bangladesben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez