Női combok között Krisztus – Lezárult az orosz botrány

Kirúgták a Novoszibirszki Opera igazgatóját a Tannhauser avantgárd feldolgozása miatt. A háborgók szószólója, Tyihon metropolita nem látta a darabot.

Az előadást reklámozó egyik plakáton egy meztelen nő lábai között van a keresztre feszített Jézus. Az ismeretlen bűnös, Jézus Krisztus fiatal éveiről készít filmet a címszereplő a Tannhauser modernizált, novoszibirszki változatában. Wagner művét a fiatal rendező, Timofej Kuljabin állította színpadra a Novoszibirszki Operában december végén.

Miután az Orosz Pravoszláv Egyház novoszibirszki elöljárói az orosz kulturális miniszternek címzett nyílt levelükben kijelentették, hogy az előadásban nem megfelelően használják az egyházi jelképeket és ez sérti a híveket, hatalmasra dagadt a botrány. Az opera igazgatója, Borisz Mezdrics és a rendező ellen bírósági eljárást indított a helyi pátriárka, Tyihon, aki magát az előadást nem látta, mivel Wagner helyett inkább a szovjet katonadalokért rajong. A február 24-én indult tárgyaláson a vallásos irodalom nyilvános megsértése volt a vád, de az eljárást március 10-én felfüggesztette a Novoszibirszki Bíróság. Sőt azt is megállapította, hogy az operaigazgató nem követett el jogsértést.

A vallásos érzéseikben megsértetteknek annyira nem tetszett a döntés, hogy tüntetést szerveztek. Novoszibirszk utcáin több mint ezren gyűltek össze, köztük az Állami Duma egyik képviselője, Nyikolaj Valujev is. A tömeg Borisz Mezdrics menesztését követelte és azt skandálta: „Az ortodox kereszténység a nagyszerű orosz kultúra alapja.” Az ügyre végül az orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Medinszkij tett pontot Mezdrics felmentésével. A Novoszibirszki Opera új vezetője Vlagyimir Kehman a szentpétervári Mihajlovszkij színház korábbi direktora.

Az orosz történelem során érdekesen kapcsolódott a hatalomhoz a pravoszlávia és a Szovjetunió széthullása után újra nagy hangsúlyt kap az egyház Oroszországban, nagyon odafigyelnek, nehogy megsértsék a vallási érzületet. Hasonló okokkal magyarázták a Pussy Riot 2012 februárjában robbant ügyét is. A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház oltáránál előadott punk-ima miatt a zenekar két tagját kétéves börtönbüntetésre ítélték, bár körülbelül egy év után szabadon engedték őket.

Az ügy másik vetülete, a művészi-, és a szólásszabadság megint csak érdekesen alakult a rendszerváltás utáni Oroszországban. Az elmúlt években két problematikus törvény is életbe lépett. Az egyik a homoszexualitás propagálását tiltja 18 éven aluliak körében, a másik pedig tavaly nyár óta korlátozza a káromkodást a színpadokon, illetve a rádió-, és tv-műsorokban. A kérdés azóta is nyitott: ki és hogyan dönti el, hol kezdődik a törvények megsértése?

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez