Biotoalettekkel látják el az indiai vonatokat

Indiában komoly fejfájást okozott a hatóságoknak és a vasúttársaságoknak, hogy a túlzsúfolt vonatokról származó emberi ürülék egészségügyi problémákat és anyagi károkat szokott okozni. Ezért Új-Delhi egy egészen meglepő ötlettel állt elő.

Kicserélik a hagyományos, “pottyantós” vécéket az indiai vonatokon. A hatóságok  szerint  2021-re a dél-ázsiai ország összes vonatán már az új környezetbarát biotoaletteket fognak működni. “Jelenleg 17 338 WC van a vonatainkon, de úgy döntöttük, hogy lecseréljük ezeket a környezetre és az emberi egészségre igencsak ártalmas toaletteket” – nyilatkozta az indiai sajtónak a vasútügyi miniszter, aki szerint körülbelül 150 vonatkocsi lesz ilyen fejlett berendezéssel ellátva.

Az első biotoalettekkel ellátott vonatok, efféle prototípusként, már idén február óta működnek: mintegy 23 vonatkocsit szereltek fel a Swachh Rail – Swachh Bharat vonalon. Ezzel párhuzamosan átalakítják és lecserélik az indiai vasútállomások toalettjeit is. Így nem kell amiatt aggódniuk a vasútállomáson dolgozóknak, hogy esetleg valamilyen fertőző betegséget kapnak el.  A hatóságok szerint sok oka van az átállásnak: egyrészt az emberi ürülék felgyorsítja a vasúti sínek korrózióját, másrészt pedig a benne lévő fertőző baktériumok bekerültek az ivóvízbe is. A biotoalettben található folyadék (DRDO Bacteria) elpusztítja az emberi ürülékben megbúvó anaerob baktériumokat.

A vonatokban alkalmazott bio WC-et egy állami vállalat fejlesztette ki (RDSO). Subba Rao, a vállalat elnöke azt nyilatkozta az indiai Hindu Timesnak, hogy 2012-ben gyártottak először ilyen személyvagonokat és azóta tesztelik a biotoaletteket. Szerinte az eredmények igencsak biztatóak, az egyedüli kihívást a WC tömege jelenti: egy egység körülbelül 250 kilogrammot nyom. Emiatt, főleg a régi típusú vonatok, alját meg kell erősíteni, nehogy nagy sebességnél leszakadjon.

Ugyanakkor Rao hozzátette, egyenőre az is kérdéses, hogy miképp reagálnak majd az utasok a biotoalettekre és mire használják majd őket. Indiában ugyanis az utasok gyakran használják “szemetesként” a toaletteket és beledobálnak mindenféle üveget, poliéterén táskákat, vagy újságpapírokat, ami viszont eltömítheti és tönkreteheti a berendezést.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez