Nigériai elnökválasztás: az ellenzék vezetője nyerő pozícióba került

Végleges eredmények még nincsenek, de a nyilvánosságra hozott részeredmények szerint elképzelhető, hogy vezetőváltásra lehet számítani Afrika legnépesebb országában.

Nigéria 36 szövetségi államából 30-ban már összeszámlálták a szavazatokat. Ezek alapján az ellenzék első számú jelöltje, Muhammadu Buhari nyugalmazott tábornok van az élen, közel három millió szavazattal vezet Goodluck Jonathan elnök előtt, akinek eddig 10.2 millió voksot sikerült be gyűjtenie. Elemzők azonban jelezték, hogy a jelenlegi helyzet könnyen megváltozhat, mivel a keresztények lakta déli államokból még nem érkeztek meg az eredmények.

Buhari elsősorban az északi muszlimok körében népszerű, míg Goodluck Jonathan elnök a déli keresztények támogatását élvezi. Nigéria 170 milliós lakosságának egyébként 50%-a muszlim vallású, 40%-a keresztény, míg a fennmaradó 10%-a helyi törzsi vallások követője. Elsősorban rajtuk múlik, hogy ki lesz a győztes Nigériában, ahol a voksolást különböző fennakadások miatt egy nappal meg kellett hosszabbítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez