A Boko Haram és a korrupció ellen akar küzdeni Nigéria új elnöke

A 72 éves muzulmán Muhammadu Buhari nyugalmazott tábornok háborút hirdetett a Boko Haram legyőzésére. A nemrég megválasztott új államfő egyesíteni akarja Afrika legnépesebb államát a terrorizmusellenes harcban.

Több mint 13 ezer halottja volt az elmúlt hat évben az iszlamista Boko Haram kampányának, amely iszlám állam megteremtésére irányul Nigériában. Afrika legnépesebb államában az északi részen a muzulmánok alkotják a többséget. Maga Buhari elnök is muzulmán, és ez erősíti a pozícióját, szemben elődjével, a keresztény Goodluck Jonathannal. Még egy előnye van az új elnöknek: a hadsereg sokkal jobban bízik benne, hiszen valaha tábornok volt. Sőt, egykor katonai puccsal át is vette a hatalmat, és két évig uralkodott Nigériában.

Ma más idők járnak: demokratikus választások során lehet az ország élére kerülni. Buhari meggyőző fölénnyel győzött a választásokon: több mint 53%-ot szerzett. Ellenfele, az eddigi elnök elismerte vereségét. Cserébe Buhari megígérte: nem firtatja elődje korrupciógyanús ügyeit. Ettől függetlenül háborút hirdetett a korrupció ellen is, amely legalább annyira súlyos gond Afrika legnépesebb államában, mint a terrorizmus. A Nemzeti Bank elnöke például azt állította: az elit 20 milliárd dollárt ellopott az olajexport jövedelméből. A Nemzeti Bank elnökét leváltották, de a pénz nem került elő.

Nigéria gazdasági nagyhatalom is: Afrika legnagyobb GDP-jével rendelkezik. Az olaj árának csökkenése viszont komoly gond, hiszen ez az ország fő bevételi forrása. Muhammadu Buhari elnöknek tehát bőven lesz tennivalója,  miután május végén beiktatják Nigéria elnöki tisztébe.

(Fotó:AFP)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez