Keresztény diákokat tart fogva az iszlamista milícia Kenyában

“Embereink bent vannak az egyetemi kampuszon, és foglyul ejtettek nem muzulmán túszokat. Kenya háborút visel Szomália ellen. Mi tehát azon vagyunk, hogy megöljük az Al Shabab ellenségeit”- mondta az iszlamista terrorszervezet szóvivője.

Sheikh Ali Mohamud Rago arról a terrortámadásról beszélt, mely Garissa város egyetemi kampuszában következett be. Garissa mintegy 150 kilométerre van Kenya és Szomália határától. A kenyai hadsereg – az Afrikai Egységszervezet megbízásából, Etiópiával és Ugandával együtt – csapást mért az Al Shabab iszlamista terrorszervezetre Szomáliában. Az Al-Kaida északkelet-afrikai szervezetének harcosait sikerült kiszorítani Szomália városaiból, de vidéken megőrizték a befolyásukat. Ötmillió szomáliai Kenyába menekült a polgárháború elől. Közülük többen az Al Shabab támogatói lettek. Az iszlamista terrorszervezet korábban elfoglalta Afrika legnagyobb bevásárlóközpontját Nairobiban, és négy napon át megszállva tartotta: több mint hatvan ember meghalt, száznál többen megsérültek.

A halottak száma már 15, a sebesülteké több mint hatvan. A túszul ejtett keresztény diákok száma félezer körül van. A terrorelhárító szolgálat nincs igazán jól felkészülve az iszlamista szervezetek elleni harcra, és ezt használja ki a szomáliai Al Shabab, mely most keresztény diákokat ejtett túszul Garissa városában, 150 kilométerre Kenya és Szomália határától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez