Dróton vagy drót nélkül jobb az internet Afrikának, Afrikában?

A kenyai főváros egyik cége megtalálta a megoldást arra, hogy olcsóbb legyen a száloptikás technológiával nyújtott internet-szolgáltatás. Pont ezzel, az árcsökkenéssel érvelnek Dél-Afrikában is, ott azonban a vezeték nélküli eszközöket részesítik előnyben.

Technológiai és már-már hitvita dúl Afrikában arról, hogy a kommunikációhoz, az internet-szolgáltatáshoz kábeleket vagy vezeték nélküli eszközöket kell használni. A kenyai fejlesztések arról tanúskodnak, hogy ott a vezetékes internet-kapcsolatot igyekeznek a ma még igen drága megoldásokról megfizethetőbb változatokra átállítani. A „Nairobi Garage” elnevezésű cégnél bejelentették, hogy a kisebb vállalkozások úgynevezett megosztott munkaterek kialakításával végre előnyös szolgáltatási árakat kaphatnak.  A kenyai fővárosban működő Liquid Telecom 18 ezer kilométer hosszan fektet kábelt a kontinensen, szerinte tehát egyértelműen a száloptikai szolgáltatás bővülése jelenti Afrika fejlődésének zálogát.

Megszólalt a konkurencia is, a műholdas kapcsolatot kínáló Gilat Satcom. A dél-afrikai hátterű vállalatnál a Világbank adatait vették alapul: a kontinensen élő emberek 37 százaléka városlakó, a vezetékes internet legfeljebb hozzájuk juthat el. Viszont ha a cél az, hogy Afrikában mindenki elérhesse a világhálót, akkor a vidéki, falusi családokat is be kell vonni a fejlesztésekbe. Esetükben pedig sokkal több értelme van a drótnélküli kapcsolatnak, ami ráadásul olcsóbb is, mint kábeleket fektetni. A cég szerint a műholdas és mikrohullámú technológiák fogják uralni az afrikai átviteli hálózatokat a jövőben.

A Dél-Afrika Project Isizwe – a vezeték nélküli technológiákkal foglalkozó vállalkozás – arra törekszik, hogy ingyenes internet elérést biztosítson több térségben, a wi-fi hotspotok az alacsony jövedelmű térségekben is elérhetőkké fognak válni.  Egész Afrika számára is ez a szerintük helyes irány, mivel a kontinensen túl nagyok a távolságok ahhoz, hogy a száloptikát ki lehessen építeni. A szokásos korlátlan 1 Mbps műholdas csomag egy kisvállalkozás indulásához havi 50 dolláros áron már rendelkezésre áll – jelentette be Dan Zajicek, a Gilat Satcom vezérigazgatója a Dél-Afrikában folyó árverseny számszerűsíthető eredményét. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez