Vége az atomháborúnak – Teherán ünnepel

Csütörtökön este, mikor már mindenki csak arra számított, hogy előjönnek a “sokat haladtunk, de tovább tárgyalunk” szokásos semmitmondó híreivel és hazamennek az iráni atomtárgyalások résztvevői, váratlanul kijöttek, és elmondták: megvan az alku. Irán és Amerika, ha nem is lesznek (egyelőre) barátok, de félreteszik a nukleáris vitát.

Tömegek ünnepelték Teherán utcáin péntekre virradóra, hogy előző nap megállapodás született Irán és a nagyhatalmak között az iszlám köztársaság régóta vitatott atomprogramjáról. A spontán ünneplésben tízezrek, főként fiatalok vettek részt. A város autók dudálásától volt hangos, hangszórókból Pharrell Williams amerikai zenész slágere, a Happy szólt, az emberek Haszan Róháni elnököt és Mohamed Dzsavad Zarif külügyminisztert éltették, és a szigorú erkölcsrendészetre fittyet hányva az utcán táncoltak – nők és férfiak egyaránt. Teherán, valamint a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország – egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről. Az egyezményt a tervek szerint június 30-ig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.

A megegyezés maraton – több, mint tíz éves – tárgyalássorozatra tesz pontot. A vita tárgya- formailag – Irán nukleáris programja volt, amelyről az Egyesült Államok és szövetségesei az állították, szinte bizonyosan atomfegyver előállítását célozza. Irán viszont ezt tagadta, és kizárólag békés célú nukleáris fejlesztésekről beszélt. Azt viszont, hogy nemzetközi felügyelők ellenőrizzék a programot, sokáig ellenezték. Most – úgy látszik  –  Irán sok szempontból engedett. A megállapodás ugyanis kimondja:  Teherán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával – közölték hivatalos amerikai források. Az átfogó egyezség szerint az iráni kormány a jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna. A többi centrifugát egy, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el. A perzsa államnak emellett a jelenleg 10 tonnás uránkészletét mindössze 300 kilogrammosra kellene csökkentenie, és ennek a dúsítottsági szintje sem haladhatná meg a 3,67 százalékot.

Barack Obama amerikai elnök alig pár preccel a hivatalos svájci bejelentés után maga üdvözölte a Fehér Ház kertjéből a megállapodást. Azt mondta, történelmi megegyezés született, aminek – szerinte – az a lényege, hogy Irán egészen bizonyosan nem tud majd atomfegyvert fejleszteni.  Kiemelte, hogy az irán elleni szankciókat fokozatosan oldják csak fel, és csak azokat, amelyeket az atomprogram miatt rendeltek el – mások, amelyeket például a terrorizmus támogatása, vagy az emberi jogok helyzete miatt hoztak, érvényben maradnak.

A nagy kérdés  valójában az, hogy mi a következő lépés. Követi-e ezt a megállapodást egy olyan fajta általános békekötés Irán és az Egyesült Államok között, mint amelyet az elmúlt év végén Kubával kötött Washington. Erről az iráni külügyminiszter annyit mondott, hogy komoly fenntartásaik vannak az Egyesült Államokkal kapcsolatban, de a megállapodás betartása jó alapot jelenthet egy olyan további rendezés felé, amelyben mindenki nyer.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez