Nem találja ki, melyik a világ legnagyobb politikai pártja

Ezt a BJP, India kormányzó pártjának elnöke jelentette be büszkén. A cél az, hogy a hindu nacionalista párt taglétszáma elérje a 100 millió főt. Tavaly májusban nagy fölénnyel nyerte a választást a párt, és azóta Narendra Modi India miniszterelnöke.

Évtizedeken át a Kínát kormányzó kommunista párt volt a világ legnagyobb pártja 86 milliós tagsággal. Öthónapos tagtoborzó kampánnyal ezt szárnyalta túl a BJP Indiában. Bár a tagtoborzó kampány hivatalosan március 31-én véget ért, de néhány államban például Maharástrában meghosszabbították a toborzást. A cél ugyanis az, hogy elérjék a 100 millió főt az 1,3 milliárd lakosú országban. A BJP végrehajtó bizottsága április elején ülést tart Bangalore városában, és akkor jelentik majd be, hogy sikerült-e elérni a 100 milliós célt.
A tagtoborzó kampány felhasználta az internetet éppúgy mint a mobil telefon hálózatot Indiában, ahol egymás mellett él az informatikai társadalom és a középkori vallásos világ. Szkeptikus vélemények szerint a rengeteg új tag csak papíron létezik: a helyi vezetők büszkén jelzik felfelé a kiváló eredményeket, de a listákon szereplő új párttagok jelentős része nem is tud róla, hogy ő a kormányzó BJP tagja lett. Persze a kormányzó párt tagjának lenni nem hátrány Indiában sem: a központi támogatás elosztásában nagy szerep jut a párttagsági könyvecskének. Emiatt Kínához hasonlóan óriási a korrupció a kormányzó pártban, de Narendra Modi miniszterelnök ellene még nem indított olyan nagy kampányt mint Hszi Csinping tette azt a Mennyei Birodalomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez