A dél-afrikai Kis Láb idősebb Lucynál

Több mint 13 évnyi ásás, kutatás, elemzés és vizsgálat során bebizonyosodott: a majdnem tökéletes Australopithecus csontváz, amit Kis Lábnak (Little Foot) neveztek, az „emberiség bölcsőjéből” származik és öregebb, mint “Lucy”, az Etiópiában talált emberféle.

A Journal of Human Evolution, régészeti-evolúciós témákkal foglalkozó folyóirat tette közzé a tanulmányt, amelyben dél-afrikai és francia tudósok tárják a nyilvánosság a legújabb felfedezéseiket. Ezekből megtudható, hogy  a Kis Láb jóval öregebb, mint először gondolták.

A Kis Láb első darabjait a dél-afrikai Sterkfontein barlangban találták meg Johannesburg közelében.1997-ben Ron Clarke, Stephen Motsumi és Nkwane Molefe felfedezett egy 26 méter mély aknát. amelybe egy Australopithecus beleesett. Az évezredek során a csontok beágyazódtak a kőzetbe és így majdnem a teljes csontváz épségben maradt.  Azonban az első mérések még nem szolgáltak különlegességgel: „csupán” 2.2 millió évesre becsülték a leletet. Ugyanakkor Ron Clarke, az expedíció vezetője már akkor meg volt győződve arról, hogy a Kis Láb 3,3 millió éves, vagyis a hírhedt Lucyvel (Australopithecus afarensis) nagyjában egyidős, de jóval fejlettebb példány.

A Kis Láb kora körüli vitát az idézte elő, hogy Clarke szerint az Australopithecus halála után viszonylag lassan, míg más kutatók szerint gyors ütemben formálódott a kőzet. Végül egy francia-dél-afrikai közös geológus és régészcsoport végzett méréseket. Az akna és a barlang cseppköveiből, kőzetmintáiból gyűjtött adatok feldolgozásával pontosan meghatározták a korát: 3,67 millió év. Tehát a Kis Láb halála után lassan megindult a csontok kövesedése, majd egymillió évvel a tragédia után a barlangi vízátfolyásokból megkezdődött a cseppkőképződés, vagyis a cseppkövek kora 2,2-2,5 millió év, de a csontváz sokkal régebbi.

A kép forrása: Europress/ AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez