Miért nem böjtölnek az oroszok Húsvét előtt?

Bár Oroszországban a Húsvétot csak egy hét múlva ülik, érdemes néhány szót ejteni arról, hogy mennyire kevesen tartják a negyvennapos böjtöt.

Miközben Oroszország erősen vallásos képet igyekszik magáról mutatni,lakói  valójában alig-alig követik az egyházi szokásokat. Igaz ez a legnagyobb keresztény ünnep, a Krisztus feltámadását megelőző Nagyböjtre is. Az orosz társadalom csupán 3 százaléka böjtöl, ráadásul ezt az állami, Összroszországi Közvéleménykutató Központ (VCIOM) mutatta ki.

A megkérdezettek 23 százaléka szerint a mai életkörülmények miatt lehetetlen teljesen betartani a Nagyböjtöt. Mindezek dacára néhányan azért próbálkoznak, 7 százalék a negyvennapos időszak utolsó hetében, mások pedig részlegesen. A böjtölők csupán 46 százaléka mond le a húsról és a zsíros ételekről, az alkoholról 47, a káromkodásról 42, a szórakozásról 33, a dohányzásról 32, a szexről 19 százaléknyian.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a körülbelül 140 milliós országban szinte a világ összes vallása jelen van. A témáról 2012-ben készült a legutóbbi legteljesebb felmérés. Eszerint Oroszország 41 százaléka pravoszláv, 25 vallási hovatartozás nélküli hívő, 13 ateista, 4,7 muzulmán, 1,7 szunnita, 1,5 egyházon kívüli pravoszláv, 1,2 pogány. A maradék körülbelül tíz százalékon osztoznak a buddhisták, az óhitűek, a protestánsok, a katolikusok, a zsidók és a hindu vallás követői..

Kép: Gyertyagyújtás Virágvasárnap Moszkvában (Europress/AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez