Tucatjával kíséreltek meg öngyilkosságot taxisok

Több mint harminc vidéki taxis feküdt habzó szájjal Peking bevásárló utcájában a földön: valamilyen vegyszert ittak, mert így kívántak tiltakozni a taxis reform ellen. A rendőrség gyorsan elszállította a tiltakozó taxisokat Peking belvárosából.

Senki sem betegedett meg súlyosan, mert a vegyszer csak enyhe mérgezést okozott- hangsúlyozta a rendőrség szóvivője. Azt nem árulta el, hogy mi volt a több mint harminc vidéki taxis öngyilkossági kísérletének a célja, de a South China Morning Post című angol nyelvű hongkongi lap kinyomozta. Eszerint a tiltakozó taxisok az északi Hejlungcsiang tartományból érkeztek Pekingbe. A Hejlungcsiang /Fekete sárkány folyam/ az Amur kínai neve, a tartomány Oroszországgal határos. Ott is érvényes az a központi szabályozás, hogy négy éven belül minden taxisnak valamilyen szervezethez kell tartoznia, mert különben nem kap engedélyt Kínában. A szóbanforgó több mint harminc taxis mind egyéni vállakozó volt, és nem akartak belépni egyetlen taxis társasághoz sem.

Vonattal érkeztek Pekingbe, ahol jól kiválasztották a tiltakozás helyszínét: egy bevásárlóközpont előtti kis terecskét a kínai főváros Váci utcájában, a Vangfucsing utcában, ahol mindig nagy a tömeg. Épp ezért persze nagy a rendőri figyelem is: a tiltakozó taxisokat gyorsan eltávolították, de sokan fényképezték őket. A képek pedig gyorsan felkerültek a közösségi oldalakra. Így a taxisok elérték a céljukat: a tiltakozó akciójuk nagy feltűnést keltett. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a kormányzat visszavonja a taxis reform tervét, mely szerint a jövőben csakis az kaphat taxis engedélyt, aki valamelyik társaságnak a tagja a Mennyei Birodalomban.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez