A brit sztárszakács menti meg a dagi szibériaiakat?

„Kérlek, írd alá ezt a petíciót, hogy támogasd a megfelelő táplálkozás népszerűsítését a világ iskoláiban” – ezzel a felhívással gyűjti honlapján az aláírásokat Jamie Oliver, hogy túlsúlyos ötévesek millióit mentse meg. Kiderült, a szibériaiaknak is nagy szükségük van a segítségre.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a 11 éven aluli fiúk harmada túlsúlyos Oroszországban, a lányok közül pedig minden ötödik. Szakértők azt is kimutatták, hogy az oroszok fele nem fogyaszt elegendő proteint, kétharmada pedig gyümölcsöt és zöldséget. Ami viszont még fontosabb, hogy a társadalom 95 százaléka eszik túl sok zsiradékot.

A népesség 77 százaléka túlsúlyos Szibéria egyes területein – jelentette az Orosz Fogyasztóvédelmi Hivatal, a Roszpotrebnadzor. Az aggasztó adatok szerint az Altaj Köztársaságban és a Nyenyec Autonóm Körzetben másfélszer több az elhízott, mint Oroszországban általában; Krasznojarszk megyében a felnőtt lakosság 76,9, a gyerekek 16,2, a kamaszok 6,9 százaléka. Irkutszkban a kövér tizenévesek száma megháromszorozódott, a felnőtteké és gyerekeké megkétszereződött az elmúlt hét évben.

Persze a fagyos szibériai pusztaság sosem bővelkedett a lédús gyümölcsökben és zöldségekben – magyarázta a The Siberian Times cikkében a szakértő, Anna Demidenko. Ha még volna is elegendő, a rendkívül hidegben, különösen Észak-Szibériában nem ez a megfelelő étrend. Ezeken a területeken a hús és a tej a meghatározó, vitamin viszont alig van. „Ahol a szarvas megél, ott az ember is megél” – idézte a szibériai gondolkodásmódot jól példázó mondást a néprajzkutató, Vlagyimir Gubenko.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez