Iráni hadihajók Jemen partjainál

Irán a nukleáris programjáról szóló tárgyalások miatt eddig igyekezett viszonylag távol tartani magát a jemeni eseményektől: a médiatámogatáson kívül Teherán nem nagyon nyújtott másféle segítséget a húsziknak. Most azonban két hadihajót is küldött a térségbe, miközben az iráni diplomácia igyekszik “megbontatni” a koalíciót.

Kedden Teherán Jemen partjaihoz küldte Alborz nevű rombolóját és Busherer logisztikai hajóját. Az iráni Press TV Habibollah Sajjári admirálist kérdezte az ügyről, aki szerint „a flottilla legfőbb feladata a hajózási útvonalak biztosítása és az Iráni Iszlám Köztársaság érdekeinek védelme”. Irán ugyanis 2008 óta részt vesz a „térség stabilizálásban” és védelmet biztosított az ott áthaladó iráni tankereknek, amelyek nem egyszer voltak célpontjai a szomáliai kalózoknak. Például 2013-ban az iráni haditengerészet 27. flottájának két hajója, a Sabalan romboló és a Kharg helikopter-szállító sietett egy iráni tanker segítségére, amikor azt az Ádeni-öbölben szomáliai kalózok támadták meg.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy az iráni hadihajó jelenléte üzenet Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak is: Irán számára már nem lényegtelenek a Jemenben zajló események. Morteza Sarmadi iráni külügyminiszter-helyettes  nemzeti egységkormány alakítására szólította fel a jemeni harcoló feleket. Szaúd-Arábia azzal vádolja Iránt, hogy katonai támogatást nyújt a jemeni síita húszi lázadóknak. Teherán ezt tagadja. Ezenfelül az iráni diplomácia hozzálátott ahhoz, hogy megbontsa a szunnita államok koalícióját: iráni diplomaták folyamatosan tárgyalnak a pakisztáni és a török vezetéssel a szövetségből való kilépésről, sőt, az is kiderült, hogy Omán nem katonai erővel vesz részt a jemeni intervencióban.

A két iráni hadihajó kiküldésére azután került sor, hogy Washingtonban Steve Warren,  a Pentagon szóvivője bejelentette, hogy az Egyesült Államok “aktívan támogatta” a koalíció erőfeszítéseit: amerikai üzemanyag-utántöltő-gépek töltötték fel az emirátusi és szaúdi vadászgépeket, és hírszerzési információkkal látták el őket a célpontokról. Washington nem zárta ki azt sem, hogy fegyverrel látja el a koalíció tagjait.

Mindeközben tovább folytatódnak az összecsapások Ádenben az Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők és a húszik között. A helyi mecsetek szerdán szent háborúra (dzsihádra) szólították fel a lakosságot a várost ostromló húszik ellen. Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) húsz kilogramm aranyat ígért annak, aki elfogja vagy megöli Abdel-Málik al-Húszi húszi vezetőt és annak szövetségesét, Ali Abdalláh Szálehet, az ország volt elnökét. A dzsihadista csoport azzal vádolja az egykori államfőt, illetve a felkelők vezetőjét, hogy szoros kapcsolatban állnak Iránnal és tőle kapnak anyagi támogatást.

Az ENSZ szerint eddig 560 halottja, 1700 sebesültje és 100 000 menekültje van a két hete tartó légitámadás-sorozatnak.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez