Tűzparancs az albínók védelmében Malawiban

A malawi rendőrök mostantól bárkire rálőhetnek, aki albínók életére tör. Az afrikai országban ugyanis az utóbbi időkben ismét megszaporodtak az albínók elleni gyilkosságok. Emberi jogi szervezetek azonban jelezték, hogy nem ez a legjobb megoldás az albínók védelmében.

Kelet-Afrikában az idén legkevesebb 15 albínót gyilkoltak meg. Elsősorban Tanzániában, Malawiban és Burundiban vadásznak rájuk, hogy testrészeikből csodaitalokat, talizmánokat és egyéb szerencsét hozó tárgyakat készítsenek. Malawiban a hivatalos adatok szerint 2015 eleje óta legalább hat albínót öltek meg rituális szertartás céljából. A hatóságok ezért tűzparancsot adtak ki a rendőröknek, hogy bármi áron megóvják az országban élő albínók életét.

„Az albínók életére törő banditák rendkívül veszélyes és elvetemült gazemberek” – véli Leen Kachama, a malawi rendőrség főfelügyelője. Kachama azt mondja, hogy nem nézhetik tétlenül  az albínók rituális célból való levadászását, ezért adtak tűzparancsot a rendőröknek, hogy lőjék le az albínók életére tűrő bűnözőket. A rendőrök azonban csak akkor lőhetnek, ha rajtakapják az embervadászokat, más körülmények között a szokásos eljárás szerint kell intézkedniük.

A The Same Sun kanadai non-profit civil szervezet vezetője, Vicky Ntetema szerint azonban az albínók többsége inkább elégtételt szeretne, nem pedig vérontást. Az albínók jogait és érdekeit védő szervezet vezetője azt mondja: az albínókra vadászó bűnözők valójában „kishalak”, akik megrendelésre dolgoznak. A legjobb pedig az lenne, ha sikerülne elfogni és felelősségre vonni azokat az embereket, akik az albínók testrészeivel kereskedő bűnszervezeteket irányítják. Ntetema elmondta, hogy ezt az iparágat a „pénz és a megrendelők” mozgatják, és összefogásra van szükség más érintett országok hatóságaival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez