Szaúdi gépek bombázták a jemeni védelmi minisztériumot

Légicsapást mértek a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség repülőgépei csütörtökön a védelmi minisztérium épületére a jemeni fővárosban, Szanaában, amelyet a síita húszi felkelők és szövetségeseik tartanak ellenőrzésük alatt – számoltak be róla helyi szemtanúk.

Emellett a helyi lakosok azt is elmondták, hogy a szaúdiak vezette koalíció repülőgépei bombázták a húszik szövetségesének számító, Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű köztársasági gárda egyik támaszpontját Szanaa déli részén, valamint a hadsereg élelmiszer-ellátására szolgáló egyik épületet a főváros nyugati térségében.

Szemtanúk szerint a gárda Szanaától északra fekvő Arhab településnél található támaszpontját, valamint a húszik fellegvárának számító észak-jemeni Szaadát is légitámadás érte.

Miközben a síita felkelők harcát Teherán támogatja, az Abed Rabbo Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erőket a hattagú Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) segíti, amely Szaúd-Arábia vezetésével március 26. óta folytat légicsapásokat a húszik állásai ellen.

A harcosok harmada kiskorú

Eközben Julien Harneis, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jemeni képviselője Genfben arról számolt be, hogy a jemeni harcosok mintegy harmada kiskorú. A világszervezet adatai szerint a március vége óta dúló harcokban legkevesebb 77 gyermek vesztette életét és további 44 megsebesült.

Csütörtökön a húsziknak sikerült bevenniük a dél-jemeni, szunnita többségű Atab városát és több körülötte fekvő olajmezőt. Ugyanakkor a helyi törzsek több száz harcosa gyülekezett csütörtökön a település körül, hogy megtámadják a felkelőket.

Habár Jemen nem számít jelentős olajtermelő országnak, az olajkereskedelemből származó összegek korábban az állami bevételek mintegy 75 százalékát tették ki. A polgárháborús viszonyok miatt azonban jelentősen csökkent az olajtermelés: jelenleg naponta mintegy százezer hordónyi nyersolajat hoznak felszínre az arab országban, miközben 2011 előtt ennek három-négyszeresét termelték ki.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez