Nem árulnak majd fegyvereket a Walmartban?

Komoly viták folynak a világ legnagyobb üzletláncán belül, ugyanis a Walmart részvényeseinek egy kisebb csoportja az ellen lobbizik, hogy az üzletekben fegyvert lehessen kapni. A kezdeményezés oka, hogy szeretnék, ha családiasabb, barátságosabb légkört teremtenének.

Bár talán nekünk, európaiaknak természetesnek tűnik, hogy ne áruljanak fegyvereket és éles lőszert egy Tesco-szerű üzletben, az Egyesült Államokban nem ilyen egyszerű a helyzet. A Walmart Amerika egyik legnagyobb fegyveráruháza. Általános jelenség, hogy a különböző fegyverellenes szervezetek időről-időre megtámadják a fegyvereket árusító üzleteket. Most azonban valami egészen másról van szó. A kezdeményezés ugyanis a Walmarton belülről jön, a részvényesek egy kisebb csoportja indítványozta a tiltást.

Ez pedig felveti a kérdést, hogy vajon mekkora befolyással lehetnek a – sokszor hozzá nem értő – részvényesek egy cég döntéseire. Egyfelől érthető, hogy hallatni akarják hangjukat, hiszen pozíciójuk mindig azt jelenti, hogy jelentős pénzügyi befektetésük van a cégben. Ez pedig elméletileg feljogosítja őket arra, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban.

A másik oldal azonban azzal érvel, hogy a befektetéssel vége is van a befolyásuknak, hiszen ezért fizetik azokat az embereket, akik azt tanulták és az a munkájuk, hogy pénzügyileg gyümölcsöző legyen egy cég. Ráadásul végtére is gazdaságilag nem túl profitáló az, ha egy, amúgy magas haszonnal kecsegtető ágát bezárják az üzletláncnak. Nem is beszélve arról, hogy a kezdeményező csoport (amely egyébként egy egyházi szervezet) csupán 0,0011%-át birtokolja a cégnek.

Bármilyen döntés is fog születni az üggyel kapcsolatban, az komolyan befolyásolni fogja az ehhez hasonló eljárásokat a jövőben. Ha ugyanis sikerül átvinni a fegyverek eladásának beszüntetését, az azt is jelentheti, hogy ha van bármilyen elképzelésünk arról, mit kéne tennie egy cégnek, elég egyszerűen befektetnünk, és máris elkezdhetünk lobbizni a véleményünk mellett.
Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez