Megint nagyot bukott a kormányzó párt Nigériában

Ismét történelmi győzelmet aratott a Progresszív Kongresszus (APC) Nigériában, ahol regionális választásokat tartottak.

Nigéria 36 szövetségi államából 29-ben tartottak kormányzóválasztást. Az előzetes eredmények szerint az új nigériai elnök pártjának 21 szövetségi államban sikerült diadalmaskodnia, de a szavazatok összeszámlálása még folyamatban van. Elemzők szerint kicsi az esély arra, hogy a szóban forgó államokban megforduljon a helyzet. Közben az elmúlt 16 évben hatalmon lévő Népi Demokratikus Párt (PDP) elismerte vereségét, és jelezte, hogy a „nigériai nép érdekeit szem előtt tartva a jövőben hiteles ellenzéki politikát fog folytatni”. Választási megfigyelők elmondták, hogy a rendkívül feszült helyzet ellenére a választások viszonylagos nyugalomban zajlottak le, jóllehet 60 erőszakos incidensről érkeztek hírek. Az USA nigériai nagykövetsége azonban gratulált Nigériának a választások lebonyolításához.

Afrika legnépesebb országa 1960-ban nyerte el függetlenségét, 16 évvel ezelőtt állították vissza az országban a  demokratikus rendszert és a szabad választásokat. Azóta megszakítás nélkül a Népi Demokratikus Párt volt hatalmon, amely csúnyán leszerepelt az idei választásokon. A néhány héttel ezelőtt megrendezett elnökválasztáson ugyanis Muhammadu Buhari nyugalmazott tábornok magabiztos győzelmet aratott Goodluck Jonathan elnökkel szemben, aki komoly szerepet játszott a PDP bukásában. Buhari ugyanis 2,5 millió szavazattal kapott többet, mint a hivatalban lévő elnök. Nigéria történetében még soha nem fordult elő, hogy elnököt ne válasszanak újjá egy második ciklus erejéig.

Elemzők szerint a PDP bukásához Goodluck elnök jelentősen hozzájárult, mivel nem volt képes legyűrni az ország északkeleti régiójában zajló véres Boko Haram-lázadást és tartós megoldást találni az ország rendkívül súlyos társadalmi és gazdasági problémáira. Sokan az ő számlájára írják a PDP-n belüli szétszakadást is, amit az indulása váltott ki az idei választáson. A párton belül ugyanis sokan ellenezték Goodluck Jonathan elnök indítását, és inkább egy muszlim politikust láttak volna szívesen a párt színeiben elnökjelöltként.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez