Kenyai városokban toboroz az al Shabab

Kelet-Afrika legveszélyesebb radikális iszlamista lázadó- és terrorista szervezetének már több tucat fiatal kenyai férfit sikerült rábírnia arra, hogy csatlakozzanak „szent háborújukhoz”, amelyet már több mint egy évtizede indítottak a térségben.

A BBC információi szerint Kenya északkeleti városaiban komoly toborzásba kezdett a szomáliai terrorszervezet, amely hivatalosan az al-Kaidával áll szoros szövetségben. A radikális iszlamista csoport emberei főként Isiolóban vannak jelen, amely a térség egyik legnagyobb és legfontosabb városa. A toborzás kezdete óta a helyi hatóságok több tucat fiatal férfi váratlan eltűnéséről tudnak. Néhányuk több nap eltelte után értesítette a családját telefonon arról, hogy csatlakozott a rettegett al Shababhoz, amely az utóbbi időben rendkívül véres merényletekkel hívta fel magára a figyelmet.

Legutóbb április 2-án csaptak le a fegyveresei Kenyában, ahol egy egyetemet rohantak le Garissában, és több mint 140 diákot mészároltak le. Szakértők és biztonsági elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az al Shabab most már sokadszorra taktikát váltott, ezzel még kiszámíthatatlanabbá és veszélyesebbé vált, nehezítve, hogy végérvényesen leszámoljanak vele. A mostani toborzó kampány pedig azt jelzi, hogy a szomáliai terrorszervezetnek Kenya területén is vannak támogatói, akik készek életüket feláldozni azért, hogy fenntartsák azt a terrort, amit az al Shabab akkor indított el, amikor a kelet-afrikai ország katonákat küldött ellene Szomáliába.

Komoly problémát jelent, hogy a helyiek félnek a rendőrségtől, és szándékosan nem jelentik be, hogy fiaik csatlakoztak a terroristákhoz. Többségük ugyanis attól tart, hogy a hatóságok megbüntetik ezért, így inkább titkolóznak. A BBC úgy tudja, hogy eddig 26 fiatal kenyai csatlakozott a dzsihadista szervezethez. Valójában azonban ennél jóval többen vállalhatnak szerepet a terrorszervezeten belül. Kenya legbefolyásosabb muszlim vezetője, Abdullahi Salat sejk is megerősítette, hogy a biztonsági és titkosszolgálati szervek iránt hatalmas a bizalmatlanság a kenyaiak körében. Ennek az egyik első számú oka az, hogy ezeken a szervezeteken belül hatalmas méreteket öltött a korrupció, amely az alacsony rangú tisztektől a felső vezetésig terjed. Szerinte hasonlóan súlyos a helyzet a kenyai hadseregen belül is, ezért nem sikerül hatékonyan fellépni a szomáliai terroristák ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez