Gyönyörű katonák: sorozáson a transzneműek

Több más országhoz hasonlóan Thaiföldön is lutriszerűen soroz katonákat a hadsereg. A sorozás tavasszal, a hagyományos holdújév kezdetekor zajlik, és minden 21 év feletti férfi köteles részt venni a sorkatonai sorsoláson legalább egyszer. Akkor is, ha már nem tekinti magát férfinak.

Thaiföld fővárosát széles körben a transzneműek városának tartják, hiszen több nemváltoztató beavatkozás történik ott, mint bárhol máshol a Földön. Ez azt jelenti, hogy Thaiföldön szokatlanul nagy számban élnek transzneműek (ladyboyok), ami a sorozást meglehetősen egyedivé teszi.

recruitment_center_thailand_19

A sorsolás úgy zajlik, hogy aki a nevét hallja, az odalép egy urnához, és húz egy lapot. Aki fekete kártyát húz, mehet haza, aki viszont pirosat, arra orvosi ellenőrzések várnak, majd két év sorkatonai szolgálat. Bár gyakorlatilag a ladyboyok szinte sosem teljesítenek szolgálatot, még mindig kötelesek részt venni a sorsoláson. A thaiföldi törvények tiltják, hogy személyazonosító okmányukban az emberek megváltoztassák a nemüket, így a transzneműeket hivatalosan továbbra is férfiként tartják számon.

recruitment_center_thailand_23

2011-ig a ladyboyokat gyakran felmentették a katona szolgálat alól, „mentális zavarra”, vagy „tartós elmebajra” hivatkozva. Ezek a címkék azonban gyakran akadályozták a munkavállalást, ugyanis a munkaadók időnként kértek igazolást a férfi jelentkezőktől arról, hogy voltak már katonai sorozáson. A katonaság most azt mondja rájuk: „olyan személyek, akiknek teste nincs összhangban a születéskori nemével.” Sok ladyboy számára megalázó nap a sorozásé, ami egyébként nyilvános. Egy ladyboy azt mondta a GlobalPost-nak, hogy valaki belesett az ablakon az orvosi vizsgálat alatt, ahol le kellett vetkőzniük.

recruitment_center_thailand_14

Talán ezek a furcsa tekintetek is megszűnnek idővel. A thaiföldi kormány ugyanis most tett javaslatot az alkotmány módosítására. Ennek értelmében hivatalosan is elismernék a „harmadik nem” létezését, vagyis a transzneműek megkapnák a jogot, hogy lemondjanak eredeti nemükről, hivatalos formában. Ha a kezdeményezés átmegy a parlamenten, akkor Thaiföld csatlakozni fog azon országokhoz, amelyekben hivatalosan is elismerik a harmadik nemet, ahogy például Nepálban, Indiában, és Pakisztánban is teszik. És akkor várhatóan a katonaság úgy dönt majd, hogy a transzneműek számára nem kötelező a sorozás, ők pedig elkerülhetik az ilyen procedúrákat.

recruitment_center_thailand_11

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez