Nem csak bombázókat, segélyt is küld Jemenbe Szaúd-Arábia

274 millió dollárral járul hozzá Rijád az ENSZ segélyalapjához.

Drámai hangvételű felhívást tett közzé az ENSZ. Johannes Van Der Klaauw, a világszervezet jemeni koordinátora felmérte az ottani humanitárius helyzetet. A helyszíni információk alapján kb. 7 és fél millió embert érint közvetlenül a fegyveres konfliktus. Nem csak a síita huszik és a korábbi kormányt támogató fegyveresek küzdenek egymással. Beszálltak a harcba az al-Kaida brigádjai és a több, ugyancsak jól felfegyverzett törzsi magánhadsereg is.

Teljes tehát a káosz. Március 26 óta Szaúd-Arábia és szövetségesei légi csapásokat mérnek az Irán által támogatott huszik állásaira. Elvben katonai csak célpontokra, de a bombázásoknak már jócskán vannak polgári áldozatai is. 200 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. Jemennek tehát sürgős humanitárius segítségre van szüksége, az akciót az ENSZ koordinálja, de ehhez a pénzt a tagállamoktól kérte Jonannes Van Der Klaauw. Szaúd-Arábia az első között reagált. Szalman király nevében adott ki közleményt az udvar politikai titkársága.

Ebben az áll, hogy Szaúd-Arábia minden megtesz, hogy enyhítse a „testvéri jemeni nép” szenvedéseit és 274 millió dollárral járul hozzá az ENSZ jemeni segélyalapjához. A konfliktus egyébként nem csak azokat sújtja, akik a harci övezetekben élnek. Jemenbe alig érkezik áru külföldről, holott az ország élelmiszerszükségletét korábban 95 százalékban importból fedezték. Most szinte az egész országban krónikus az élelmiszer-, a gyógyszer- és az üzemanyaghiány.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez