Ez már sok: háromtonnás kenyai elefántcsont szállítmányt kapcsoltak le Thaiföldön

511 elefántot öltek meg azért, hogy a háromtonnás szállítmányt Ázsiába vigyék. Hatmillió dollárt ér ennyi elefántcsont, melynek kereskedelmét csaknem 30 éve tiltják a nemzetközi jogszabályok.

“Március végén négytonnás szállítmányt kaptunk el”- meséli büszkén Somchai tábornok, a vámőrség parancsnoka Thaiföldön. Az volt a rekord, ez a mostani a második legnagyobb fogás. Az elefántagyarak viszont szebbek, mint az előző esetben. Teaszállítmánynak álcázták a kenyai küldeményt, melynek a célállomása Laosz volt. Ez az ország lett a nagy elosztóközpont Ázsiában: innen viszik tovább az értékes csempészárut Kínába, Vietnamba, vagy Kambodzsába.

A thaiföldi vámosok egyik esetben sem maguknak köszönhetik a nagy fogást, hanem annak, hogy beépített emberük van a csempészhálózatban. Mindkét esetben Laoszból jött a füles: nagy elefántcsont szállítmány várható Kongóból, illetve Kenyából. Minthogy az ázsiai piac ebből a szempontból kielégíthetetlennek látszik, ezért az állatvédők attól tartanak, hogy Afrika elefántállománya súlyosan károsodik. Sok országban ki is halhatnak az elefántok, melyek közül most 511-et öltek meg ahhoz, hogy hatmillió dollár értékes agyarszállítmány legyen belőlük, melyet most a vámőrség csípett el Thaiföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez