Diplomáciai botrányhoz vezetett az idegengyűlölet Dél-Afrikában

Nigéria visszahívta nagykövetét Dél-Afrikából, így tiltakozva az egy hónapja kirobbant erőszak ellen, amelynek legkevesebb hét halálos áldozata van már. A dél-afrikai vezetés „sajnálatos és szerencsétlen” lépésnek nevezte a nigériai döntést. Több afrikai állam is elítélte a külföldi bevándorlók elleni erőszakot, néhányan szankciók bevezetésével fenyegetőznek.

Az erőszakhullám kirobbanása óta több ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja lakhelyét és felszámolja vállalkozását a mindennapossá vált támadások miatt. Sokan Goodwill Zwelithini zulu királyt teszik felelőssé a  bevándorlók elleni akciókért. Ö ugyan azt mondta, hogy szavait félreértették, kiragadták a szövegkörnyezetből. De a bajt már nem lehetett megállítani, mert a beszédből csak az csapódott le és került be a köztudatba, hogy  Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának vezetője  a külföldieket hibáztatta az országot sújtó társadalmi és gazdasági problémákért. Szerinte ezek az emberek elveszik a munkahelyeket és a segélyeket a helyiektől, ezért olyan magas a munkanélküliség és a szegénység az országban. A legsúlyosabb rendbontások  Durbanban és Johannesburg környékén robbantak ki, ott, ahol  a legmagasabb a munkanélküliek aránya. A dél-afrikai vezetés nemrég a hadsereget is mozgósította, hogy segítse a rendőrök munkáját. A helyzet azóta jelentősen javult, de még mindig rendkívül feszült a légkör az érintett városokban.

A szomszédos országok szinte egytől-egyig elítélték a zavargásokat és a dél-afrikai kormányt tették felelőssé a kialakult válság miatt, hozzátéve, hogy a hatóságok megkésve avatkoztak be és még mindig nem tesznek eleget a bevándorlók védelméért. A kritikus országok közül Nigéria lépett fel a legkeményebben, pár napja hazarendelte nagykövetét „konzultációra” , ami a diplomácia nyelvén a tiltakozás erőteljes formája.

Válaszul a dél-afrikai kormány elítélte a nigériaiak diplomáciai lépését. megjegyezve hogy a nigériaiak kilenc hónapja nem képesek hazaszállítani azoknak a dél-afrikai áldozatoknak a holttestét, akiket a Boko Haram ölt meg. A dél-afrikaiak arra is “finoman” utaltak, hogy ők bezzeg egyszer sem ítélték el a nigériai kabinetet a Boko Haram évek óta tartó ámokfutása miatt. Pretoria arra is felhívta a figyelmet, hogy a dél-afrikai polgárok döntő többsége elítéli a történteket az országban és sokan örömmel fogadták a kormány határozott fellépését, a rend és a béke helyreállítása érdekében tett intézkedéseket és erőfeszítéseket.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök egyébként nemrég 50 különböző nemzetközi szervezet vezetőjével tárgyalt az országban zajló eseményekről és a válság kezeléséről, illetve annak megelőzéséről. A dél-afrikai parlament pedig egy hét múlva „felfüggeszti működését” annak érdekében, hogy a képviselők eljuttassák a kormány idegengyűlölet elleni üzenetét saját választókörzetükbe és személyesen lépjenek fel az erőszakhullám ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez