Terrorellenes “gyorstalpaló” a fiataloknak Ugandában

Az ugandai elnök szerint az ország lakosságát, főként a fiatalokat fel kell készíteni a terrorellenes hadviselésre, hogy hatékonyan visszaverhessék a szomáliai al Shabab lázadó-és terrorszervezet esetleges támadásait.

Yoweri Museveni ugandai elnök már utasítást is adott a különböző belbiztonsági szervezeteknek és titkosszolgálatoknak, hogy katonai kiképzésben részesítsék a civil lakosságot – közölte az állami New Vision napilap. Az elnök szerint minden eshetőségre fel kell készülni,mert az al Shabab szomáliai radikális iszlamista szervezet annak ellenére, hogy már „legyőzött” , most is komoly veszélyt jelent. Bár ennek némiképp ellentmond, hogy a szomáliai terrorista szervezetet kissé lekicsinylően „idióták” gyülekezetének nevezte. Museveni elmondta, hogy a katonák és rendőrök mellett a civil lakosságnak is „őrködnie” kell az ország biztonsága felett, mindenkinek szerepet kell vállalnia a terrorista merényletek, illetve támadások megelőzésében.

Közben az ugandai hadsereg szóvivője is elmondta, hogy a szomáliai terroristák továbbra is komoly veszélyt jelentenek Ugandára. A lakosságot pedig aggasztja az esetleges terrortámadások előkészületeiről szóló hírek megjelenése az országban.

Uganda jelenleg hatezer békefenntartót állomásoztat Szomáliában, ami miatt az al Shabab már többször is megfenyegette az országot. Az utóbbi időkben pedig több merénylet is volt Kampalában, ezeket a helyi hatóságok az al Shabab számlájára írják. Decemberben egy magas rangú muszlim vallási vezetőt lőttek agyon a fővárosban, míg márciusban az a közismert főügyész esett merénylet áldozatául, aki hosszú éveken át a szomáliai terroristák ügyeit vizsgálta.

Ugandában a 80-as és 90-es években minden középiskolát végzett diák számára kötelező volt a sorkatonai szolgálat, ami két évig tartott. Még azoknak a diákoknak is kötelező volt bevonulniuk, akik egyetemre jelentkeztek. Azóta viszont sokat enyhült a sorkatonai szolgálat és a letöltendő idő is rövidebb lett. Az ugandai vezetés ezért tartja fontosnak, hogy a hadra fogható civileknek „gyorstalpaló” katonai tanfolyamokat szervezzenek. A hadsereg és a kormány  jelezte, hogy nem a civil lakosság felfegyverzéséről van szó, hanem a csupán felkészítésről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez