Katar 26 milliárd dolláros „csúnya játéka” a foci VB-ért

Brit újságírók összegezték azokat a legális, féllegális és illegális kiadásokat, amelyeket Katar a VB rendezési jog megszerzésére fordított.

A Mail On Sunday című londoni lap ismét bő terjedelemben foglalkozott a 2022-es foci VB rendezési joga körüli kulisszatitkokkal. A cikk részleteket közöl egy most megjelent könyvből is. Heidi Blake és Jonathan Calvet műve a „The Ugly Game” vagyis a „Csúnya játék” címet viseli. A szerzők összegezték Katar összes olyan ismert kiadását, amely direkt vagy indirekt módon kapcsolható a VB rendezési jog megszerzéséért folytatott lobbizáshoz. A végösszeg 26 milliárd dollár. Azt már korábban valószínűsítette több vizsgálat is, hogy Katar a végszavazás előtt több FIFA képviselő zsebébe vaskos borítékokat csúsztatott. Vagyis szó szerint megvette a szavazatokat. E tevékenységet Mohamed bin Hamman, a katari szövetség nagyhatalmú elnöke irányította, szervezte.

FBL-OLY2012-PAL-THA-PRESSER

A borítékokban juttatott összeget 5-8 millió dollárra becsülik a FIFA kulisszái mögé belátó jól értesültek és szerintük legalább 30 FIFA tisztségviselőt vesztegettek meg, főleg afrikaiakat, ázsiaiakat. Erre a következtetésre jutott a múlt héten az Európa Tanács is, amely – persze nem kötelező érvényű – határozatában a rendezési jog odaítéléséről szóló szavazás megismétlését követelte. De a voksvásárlás csak töredéke az egyéb kiadásoknak. Néhány példa. Nem sokkal a döntő szavazás előtt, Katar megállapodott Paraguay-jal egy nagy infrastrukturális projektről, amelyet Katar finanszíroz nagyon előnyös feltételekkel. Az ügylet kb. két milliárd dolláros. Nicolas Leoz, a FIFA végrehajtó bizottságának paraguayi tagja természetesen maga is Katarra szavazott és nem titkolta, hogy erre biztatta több társát.

FBL-CONMEBOL-BLATTER-LEOZ

Worawi Makudi, a thai labdarúgó szövetséget képviseli még most is FIFA-ban. Thaiföld is kötött egy remek gázüzletet Katarral, másfél milliárd dollár értékben még a szavazás előtt, hát persze hogy a thai voks is meglett.De Katar nagyon nagyvonalúan segítette a bajba jutott afrikai futballszövetségeket, sportfejlesztési adományokkal. Kisegítette az adósságát visszafizetni nem tudó argentin szövetséget is. Kapcsolódik a „focit szerető, értő és támogató Katar” imázsának kialakításához a Qatar Airways-nek a Barcelonával kötött 200 millió dolláros szponzori szerződése is. Vagy a Paris Saint-Germain focicsapat megvásárlása. Ugyancsak katari tulajdonba került a francia első osztályú meccsek tv közvetítési joga.

FBL-UEFA-FIFA-PLATINI-VOTE

És még egy anekdotikus, de fontos elem, ami sokat elárul a katari lobbi technikáról. Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA elnöke egy nyilatkozatában elmondta: ő maga is Katarra szavazott, mert úgy érezte, Katar megérdemli a VB rendezést és ez jót tesz a labdarúgás népszerűsítésének a Közel-Keleten, sőt az egész világon. Michel Platini egyébként sokat tett a „fair-ebb” európai versenyfeltételek megteremtésért és az európai foci tisztább anyagi hátteréért is. Ha majd pályafutása végén visszapillant, vélhetően nem arra lesz a legbüszkébb, hogy Katarra szavazott. (Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez