A pápa kinyitja az argentin egyház archívumait

Az argentin pápa érthető módon szívén viseli hazája ügyeit. Most egy kényes kérdéshez nyúl: kinyitja a katonai diktatúrák archívumait, és szabadon vizsgálhatóvá teszi az akkor történteket.

Guillermo Karcher, a katolikus egyházfő legközelebbi munkatársa megerősítette, hogy Ferenc pápa kész közzétenni a katonai diktatúra idején született egyházi dokumentumokat, hogy mindenki láthassa, milyen szerepük volt az egyházaknak ezekben az években.

Az egyházak szerepe igen fontos volt ebben az időszakban, mert hozzájuk érkeztek az anyák és feleségek bejelentései az eltűnt személyekről, és minden bizonnyal ott vannak azok a megkeresések is, amelyeket az egyház továbbított a katonai vezetők felé.

A múlt héten Ángela Boitano az Eltűnt Letartóztatottak Családja nevű civil szervezet képviseletében a Vatikánban járt, és ott ígéretet kapott Ferenc pápától: az ügyek kivizsgálását ily módon is elősegíti a katolikus egyház. Akkor a Vatikán nem kommentálta ezt a hírt.

Megfigyelők szerint a pápa ennél tovább is megy majd, és azon lesz, hogy az argentin katolikus egyház gyakoroljon önkritikát a hetvenes években történtek miatt. Ez azért is fontos a pápának, mert őt is megvádolták azzal, hogy 1976-ban tétlenül nézte, amint két argentin szerzetest a diktatúra megkínoz és kiutasít. Mivel ő mindig tagadta ezeket a vádakat, a legjobb mód a cáfolatra az archívumok megnyitása – mondják megfigyelők.

Az argentin egyház tagjainak többsége összejátszott a katonai diktatúrával, és ezért is fontos, hogy megtörténjen a bocsánatkérés. S az sem mellékes, hogy  sokan máig sem tudják, mi történt szeretteikkel azokban az években, amikor egyszerűen csak elnyelte őket a katonai gépezet…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez