Továbbra is a Gnassingbe család marad hatalmon Togóban

Elnökválasztást tartottak a hétvégén Togóban, ahol a jelenleg hatalmon lévő Faure Ganssingbe elnököt a szavazatok 58,75 százalékával újraválasztották. Az ellenzéki erők háborognak, és jelezték, hogy nem fogadják el az eredményt, mert szerintük csalások történtek. A végeredmény egyébként csak akkor válik hivatalossá, ha azt már a Legfelsőbb Bíróság is hitelesítette és elfogadta.

A togói ellenzék első számú vezetője, Jean-Pierre Fabre jelezte, hogy saját magát tekinti az elnökválasztás győztesének és az ország következő elnökének. Az ellenzéki politikusnak a nyilvánosságra hozott eredmények alapján a szavazatok 35%-át sikerült megszereznie, amivel jócskán alulmaradt a hivatalban lévő Gnassingbe elnök által szerzett 58,75%-kal szemben. Közben a hétvégi szavazást megtekintő nemzetközi megfigyelők, köztük az Afrikai Unió és az Európai Unió képviselői nyugodt és rendbontásoktól mentes voksolásról számoltak be, amit a nemzetközi előírások szerint szabadnak és tisztességesnek minősítettek. Közben a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) megfigyelői is megerősítették, hogy a szavazás lebonyolítása minden tekintetben átlátható és demokratikus volt. Az ellenzék azonban több szavazókörzetben rendellenességekről adott hírt, szerinte súlyos visszaélések és csalások történtek.

A szavazáson a részvétel körülbelül 50%-os volt, ami 10%-kal magasabb, mint az előző választáson. Politikai elemzők szerint az ellenzék azért bukott el, mert nem tudott egységes álláspontot képviselni, és valódi alternatívát felmutatni a választóknak. Az ellenzék egyébként három jelölttel vágott neki a megmérettetésnek, de számottevő eredményt csak Jean Pierre Fabrénak sikerült elérnie. Az ellenzéki pártok képviselői egyébként minden szavazókörzet jegyzőkönyvét aláírták, amivel gyakorlatilag elfogadták, hogy a voksolás tiszta volt. Ezért is meglepő az ellenzék kirohanása – mondta David Ihou politikai elemző.

Az ellenzék már a 2010-es elnökválasztás eredményeit is megtámadta, de végül a nemzetközi közösség mindent rendben talált az akkori voksolás lebonyolításával és a szavazatok összeszámlálásával kapcsolatban. A togói alkotmány egyébként nem állít korlátot az elnöki mandátumok számát tekintve, ezért is volt lehetséges az, hogy Gnessingbe elnök harmadszorra is versenybe szálhhatott az elnöki székért.

A Gnassingbe család 48 éve irányítja az országot. Faure Gnassingbe 2005-ben vette át Togo vezetését, miután az apja, Eyadema Gnassingbe tábornok meghalt. Az idősebb Ganssingbe 38 évig volt az ország elnöke, és diktatórikus eszközökkel irányította Togót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez